Hari PoterTemaUncategorized

Inspirativni Hari Poter citati za kišni jesenji dan

Svake godine kada počne da opada lišće koje najavljuje nezaobilazan dolazak jeseni, dešava mi se da upadnem u neko čudno raspoloženje.  Iako volim kišne dane kada mogu da provodim sate ušuškana čitajući omiljene knjige, manjak sunca i letnje energije me nekako oneraspoloži. Tada se trudim da na sve strane pronađem pozitivnu energiju koja će me pripremiti za novu sezonu i hladne zimske dane. Veliki deo inspiracije i ohrabrenja pronalazim u citatima iz našeg sveta magije koji me nateraju da različite situacije posmatram iz različith uglova i u svemu nađem nešto lepo. U daljem tekstu cu vam napisati koji su to citati i zašto ih smatram istinitim i inspirišućim.

„Naravno da se to dešava unutar tvoje glave, ali zašto pobogu misliš da to nije stvarno?“ – Albus Dambldor

Ovaj citat sam odlučila da navedem prvi jer iako na prvi pogled zvuči čudno, mislim da ima najviše logike. Zar nisu stvari koje se dešavaju u našoj glavi najstvarnije i najbitnije jer kroz njih vidimo naš život i posmatramo svet oko nas? Koliko puta nam je određena situacija delovala daleko strašnije jer smo izmišljali različite loše scenarije koji se nisu još ni desili? Sa druge strane koliko puta se loša situacija činila mnogo boljom  ukoliko smo pozitivno razmišljali i sa tim stavom prošli kroz izazove? Sve zavisi od naše percepcije događaja, zar ne? Iz tog razloga mislim da je unutrašnji svet ono što se najviše računa, i da je sve dobro ili loše onoliko koliko mi mislimo . Činjenica je da na neke stvari ne možemo uticati  ali se barem možete potruditi da taj naš unutrašnji svet napravimo najlepšim mestom na svetu jer će nam tako i spoljašnji svet biti mnogo lepši.

 

„Ne pokušavajte da ublažite bol pošto će to samo pogoršati stvari kada ga napokon osetite“ i„Vreme neće usporiti ako nas ispred očekuje nešto neprijatno“ – Albus Dambldor

Mislim da oba ova citata pružaju jednu od glavnih životnih lekcija, a to je da ako gurnete glavu u pesak i pravite se da problema nema ili odlažete neprijatnu situaciju na kraju sve ispadne mnogo gore. Iako je to na prvi pogled teže, sa bolom, problemima i obavezama najbolje je uhvatiti se u koštac što pre. Čak i ako se nakon suočavanja sa problemima ne osećate baš dobro barem ćete znati na čemu ste, a često ti događaji izgledaju mnogo gore u našoj glavi nego što su zapravo.

 

„Stvari koje smo nekada izgubili imaju tu čudnu naviku da nam se vraćaju na najmanje očekivani način“ -Luna Lavgud

Koliko puta vam se desilo da mislite da ste nešto izgubili da bi ste tu stvar našli par dana kasnije kada uopšte niste mislili na nju? Često se dešava da je ta stvar na mestu na kome ste je tražili, ali od nerviranja i panike niste ni mogli da je vidite. Mislim da je tako i sa nematerijalnim stvarima, ljudima i dogođajima. Kada se na nešto skoncentrišemo sa frustracijom i nervozom i ne možemo to da rešimo, mislim da je bolje da to pustimo, udaljimo se i proluftiramo glavu. Nakod toga se često dešava da se kockice poslože baš onako kako smo želeli ili čak i mnogo bolje nego što smo mogli da zamislimo.

 

„Sreća se može naći čak i u mračnim vremenima, ukoliko se setite da se okrenete ka svetlosti“ i „Naše odluke čine nas onim što zaista jesmo, mnogo više nego naše sposobnosti, Hari“ – Albus Dambldor

Mislim da se u životu svakog od nas  večina stvari svodi naš pogled na svet i naše izbore. U svakom čoveku postoji ono loše i ono dobro, ali je najbolja moguća vest da ćemo mi odlučiti koji od ta dva dela će nam biti dominantan. Ukoliko odlučimo da kroz život idemo vođeni dobrotom u nama to ne znači da nikada nećemo napraviti grešku i da ona lošija strana nikad neće izaći iz nas i to je sasvim u redu. Bitno je da uvidimo svoje greške i postupke, potrudimo se da to ispravimo ako možemo i da sebi oprostimo kao što bi smo oprostili i najboljim prijateljima.

 

„Reči su, po mom skromnom mišljenju, nepresušan izvor magije koji je u stanju da nanosi povredu, ali i da je leči“ – Albus Dambldor

Da li vam se nekada desilo da vam u toku dana neko udeli  kompliment, pohvali vaš rad ili uputi osmeh i da vas onda taj lep osećaj i raspoloženje drži ceo dan? Ubeđena sam da ništa ne može doprineti sreći i dobrom raspoloženju kao što mogu dobri međuljudski odnosi, i lepa reč. Razumem da je nekada u naletu besa, tuge i nemoći najlakše frustraciju izneti na drugim ljudima i nastaviti sa svojim danom ali pre nego što to uradite razmislite da li će vam to stvarno doneti dobar osećaj. Jedna od glavnih stvari koje sam naučila je da najviše povređuju oni koji su najviše povređeni i imajte to na umu kada se upuštate u svađe  i prepirke koje će vam upropastiti dan. Nekada je mnogo pametnije udaljiti se iz negativne situacije jer loše kao i dobre reči nekada ostaju sa nama ceo život.

 

„Ukratko, zaštićen si svojom sposobnošću da voliš“ – Albus Dambldor

Za mene je ovaj citat vrlo jednostavan, koliko si ranjiv i spreman da spustiš svoje zidove toliko si jak. Najveću hrabrost imaju oni ljudi koji bezuslovno vole bez ikakvih garancija. Mislim da se niko nikada neće kajati što je osećao ljubavi i ne znam za drugo osećanje koje nam daje veću  snagu u koračanju kroz život od ljubavi.

 

„Ja sam ono šta jesam. Ne stidim se toga. Nikada se nemoj stideti. Postoje oni koji će ti zamerati na tome, ali nema poente brinuti o njima“ – Rubeus Hagrid

Mislim da ovaj citat može jedino da bude problematičan ukoliko nam služi kao izgovor za naše loše ponašanje i navike. Najbitnije u životu je biti iskren prema sebi i svojim željama i mogućnostima. Ni jednog čoveka na ovom svetu neće svi shvatiti. Najbitnije je da radite na sebi, da usavršite ono što možete, da ne budete mnogo strogi prema sebi i prihvatite ono što ne možete da promenite. Tokom života ćete naći ljude koji će vas voleti ne samo uprkos vašim manama, nego baš zbog tih mana. Nemojte se porediti sa drugim ljudima, budite najbolja verzija sebe i ne pokušavajte da se uklopite u masu već pronađite ljude sa kojima ćete se osećati kao da ste baš tu gde pripadate.

 

„Pojedi čokoladu. Osećaćeš se bolje“ – profesor Lupin

Ovaj citat sam ostavila za kraj  jer postoje neki dani koji su toliko kišni da se pretvaraju u poplavu lošeg raspoloženja, tuge i nervoze. Nekada jednostavno ne možemo sebe naterati da racionalno i pozitivno razmisljamo. Takve dane svi imamo i to je sasvim normalno. U tim danima ne budite strogi prema sebi, počastite se, pojedite čokoladu ili popijte omiljenu kafu. Jednostavno napravite pauzu. Ipak smo svi samo ljudi.

Jelena
Jelena je po struci magizoolog i ekolog, a trenutno radi pri Ministarstvu magije u odseku za odnose sa Normalcima. U slobodno vreme voli da se prebacuje na razna mesta na planeti i da upoznaje nova mesta i običaje. Pripada Grifindor kući i veliki je fan kvidiča. Najviše uživa u zimskim praznicima, kada sa prijateljima i porodicom posećuje Hogsmid i uživa u Krem pivu. Uživa u kreativnom radu i voli da uči nove stvari.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter