GlavnaHari Poter

Hari Poter svet je jedan od najboljih koji će postojati – evo i zbog čega

1.   Jedinstvena zajednica

Priznajte da ste svi više puta nego što možete da izbrojite isprobali kojoj kući na Hovortsu pripadate, koji je vaš  patronus ali ste i razmišljali o tome na kom času biste se istakli i pomoću koje metode biste oterali Dolores Ambridž sa Hogvortsa. Verovatno ste pričali sa prijateljima, kolegama i strancima (čitaj: drugim fanovima) jer čitav ovaj svet nas čini drugačijima i utiče na našu ogromnu želju da u njemu živimo.

 

2.   Naterao nas je da svi mislimo da možemo da budemo čarobnjaci

Kao što Hari nije znao za svoje magično poreklo sve do svog 11. rođendana, svi smo se nadali da ćemo, kada napunimo 11 godina i mi dobiti svoje pismo u kome nas obaveštavaju da smo postali učenici na Hogvortsu. Nažalost, to se nije desilo (bar u našem slučaju) ali ko zna… Možemo pohađati školu za veštice i čarobnjake i kao odrasli!

3.   Hogvorts… Jednostavno Hogvorts

Škola ispunjena tradicijom, tajnim hodnicima, stepenicama koje se pomeraju, glamuroznim balovima, ogrtačima i bezbrojnim gozbama… Pored Hogvortsa obične normalske škole izgledaju veeeeeoma dosadno…

4.   Magična bića

Troglavi pas Flafi, nekima nevidljivi testrali, Bazilisk, kraljevski Aragog: sva ta čudna stvorenja čarobnjačkog sveta su nešto što Normalci nikada neće sresti… Naravno, zbog pojedinih poput Bazisliska i Aragoga se zaista radujemo (ko bi uopšte želeo da upozna ogromnu zmiju i džinovskog pauka) ali smo i zaista tužni jer nećemo imati prilike da upoznamo kentaure i hipogrife.

5.   Imena likova

Kao što važi za čitav Hari Poter svet, Roulingova nije stvarima davala imena samo da bi ih imali. Ime svakog lika je pažljivo osmišljen nagoveštaj o tome kakva će njegova priča biti. Roulingova je priznala da je skupljala spisak imena da bi mogla da bira između njih kada je trebalo da imenuje novi lik. Jedan od naših favorita je Hedviga – Harijev omiljeni ljubimac sova. Njeno ime je aluzija na Svetu Hedvigu od Andehsa, groficu od Šleske, zaštitnicu siročadi.  Takođe i Dambldor: veoma staro Englesko ime za pčelu. Roulingova je izjavila da je to zbog njegove ljubavi prema muzici i da je mogla da ga zamisli kako zviždi unaokolo.

6.   Kostimi i opisi

Jedan od glavnih razloga zašto je ovaj serijal ovako voljen je pažnja koja je posvećena detaljima i kostimima, izboru odeće i opisu likova. Zamislite Harijev ožiljak u obliku munje, polomljene naočare  i „majčine oči“. Ili slatkastu estetiku Ambridžove koja odudara od njenog hladnog pristupa kao i različitost između učenika Durmstranga, Bobatons akademije i Hogvortsa. Tačno je da su nam filmovi pomogli da to bolje sagledamo, ali način na koji je Roulingova uključila sve te sitne detalje i dala fokus određenim likovima je samo doprinelo celoj magije te priče.

7.   Širok spektar mašte

Čarobnjački svet je potpuno oformljen i sasvim drugačiji ali i izdvojen od normalskog sveta. Čak i najdosadnije stvari na svetu postaju zanimljive i drugačije među čarobnjacima. Recimo, ulica sa gomilom radnji je nešto čime su Normalci okruženi i deo je svakodnevnice. Banke u istoj toj ulici su samo dosadne finansijske institucije. Međutim, takva ulica u čarobnjačkom svetu dobija novu dimenziju i zove se Dijagon-aleja, u kojoj ni radnje a ni banka Gringots nisu dosadne! Naprotiv, pravo je zadovoljstvo šetati ovom ulicom.

8.   Skriveni simboli u priči

U knjigama postoji nekoliko zanimljivih stvari sakrivenih u postupcima glavnih junaka. Iako na prvi pogled deluju kao sasvim beznačajne scene koje se dešavaju u sklopu priče i ne utiču na buduće događaje, ipak postoji nekoliko priča koje su itekako proročke! Recimo, Fred i Džordž su često gađali Kvirelovu glavu, a sada znamo da je to bilo u stvari direktno gađanje Voldemorovog lica. Ili teorija Trilejnijeve o trinaest mesta za stolom. U Zatvoreniku iz Askabana, profesorka Predskazivanja je odbila da večera sa Dambldorom i ostalim gostima, izjavivši: „ Ako se ja prodružim stolu biće nas tačno trinaest i prvi koji ustane će prvi umreti.“ Kasnije, u Redu Feniksa, kada u ulici Grimold svi zajedno večeraju, tj njih trinaestoro je za stolom, Sirijus je taj koji prvi ustaje. Proročanstva….

9.   Ove knjige su uticale na mlađu decu da čitaju

Iako su knjige u prodaji još od pre postojanja interneta, svakako su igrale veliku ulogu da deca celog sveta krenu u literarne avanture. U stvari, procenjuje se da je preko 450 miliona primeraka knjiga prodato – pa, iako se ne može računati da je svaki primerak pročitan – postoji velika verovatnoća da postoje osobe koje stalno iznova i iznova čitaju ovaj serijal i to ima veliki uticaj na čitalačku kulturu širom sveta.

10.  Osim magije, vrednosti koje smo naučili odatle su neprocenjive

Iako magija čini čuda, vrednosti koje smo naučili iz knjiga nas vraćaju na osnovne ljudske kvalitete. Hrabrost u ogromnom broju situacija, od suočavanja sa Baukom do ubijanja Voldemora; odanost- Snejpovi postupci su prava definicija ove reči, ali i pravo prijateljstvo, mudrost i davanje prednosti karakteru i kvalitetnim ljudskim osobinama u odnosu na materijalno – nešto je što svi moramo naučiti. Ako do sada nismo, vreme je da (ponovo) uronimo u Hari Poter svet!

 

11. Ovaj svet je bacio novo svetlo na mentalno zdravlje

Roulingova je objasnila u nekoliko prilika da se zaplet bazira na nekiko veoma bitnih datuma u njenom ličnom životu. Shodno tome, dementori su postali njena borba sa depresijom. Takođe je bitno pomenuti čin za borbu protiv dementora. Da bi ih pobedili morate da iz uspomena izvučete snagu i sećanje na sreću i stvorite patronusa. U suštini, kada stvari oko tebe počinju da budu mračne potrudi se da se fokusiras na pozitivno i na srećne uspomene. Iako ovakav savet nije dovoljan kada je u pitanju borba sa depresijom, ova paralela je bar donekle uspela da slikovito opiše kako izgleda depresija unutar ljudske duše i šta je, makar na trenutak, može oporaviti.

12. LGBT otvorenost

Seksualnost direktora Hogvortsa nikad nije dovođena u pitanje direktno u knjigama, a Roulingova je potvrdila da je on homoseksualac. Ovde treba obratiti pažnju na dve stvari. Dambldor nije definisan svojom seksualnošću i potpuno je nebitno deliti ljude prema tome koji pol ih privlači. Uostalom, vratićemo se ponovo na tačku 10 i dodati: biti dobar čovek je mnogo važnije od bilo kakve podele, pa i one koja uključuje seksualnu orijentaciju.

13. Nove reči i jezik

Reči poput Normalci, kvidič, Hogsmid, Vingardium leviosa – pre dvadesetak godina nisu imale značenje. Sada su deo svakodnevnog govora, pa ćete svakome ko kaže da ne voli Hari Poter svet obavezno odgovoriti da je pravi Normalac, baš kao i Darslijevi!

14. Svet nastavlja da postoji i posle knjiga

Nema potrebe da dalje objašnjavamo! Hari Poter svet će zauvek postojati – i na našim policama i u našim srcima.

15. Iako znamo mnogo o Hari Poter svetu, ipak postoji još nekoliko stvari koje bismo voleli da vidimo detaljnije

Postoji još mnogo priča koje mogu biti deo Hari Poter sveta, a opet,o objašnjene zasebno i mnogo detaljnije nego što je to učinjeno kroz Hari Poter franšizu. Recimo, film o osnivačima Hogvortsa, Banditima i Banditovoj mapi, nastanku kvidiča… Postoji mnogo opcija, a nešto od toga imali smo prilike da vidimo u Fantastičnim zverima – i nadamo se da će poslednji deo ispuniti naša očekivanja!

Bonus: omiljeni citati iz magičnog sveta koji će uvek biti deo nas

„Sreća se može pronaći čak i u najmračnijim vremenima samo ako se setimo da upalimo svetlo.“ – Albus Dambldor

„Pojedi čokoladu. Osećaćeš se bolje.“ – Remus Lupin

„Ja sam ono što jesam. Ne stidim se toga. Nikada se nemoj stideti. Postoje oni koji će ti zamerati na tome, ali nema poente brinuti o njima“ – Rubeus Hagrid

„Ako želiš da znaš kakav je neko čovek, dobro pogledaj kako se ponaša prema onima ispod sebe, a ne prema onima koji su mu ravni“ – Sirijus Blek

„Stvari koje izgubimo na kraju nađu način da nam se vrate, samo ne uvek onako kako to očekujemo.“ – Luna Lavgud

„Dobi ne može da dopusti da Hari Poter izgubi svoga Vizija!“ – Dobi, slobodan vilenjak

Anđela
Anđela radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijske nesreće i katastrofe. Najviše voli da radi na ispravljanju nesreća i donosi mir u svet čarobnjaka i Normalaca. Honorarno radi na Hogvortsu, predaje napitke i uživa u tome da uči decu kako da koriste svoje znanje i umeće da unaprede sebe. U slobodno vreme volontira u Cepidlaki, uživa u šetnji Dijagon alejom i u gledanju kvidiča, iako ne zna da igra :)

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Glavna