Hari Poter

Zbog čega Voldemor nije upotrebio Avada Kedavra kletvu na Snejpu?

Jedan od najtužnijih momenata Hari Poter franšize je smrt Severusa Snejpa. Profesor napitaka je obeležio čitav serijal svojom odanošću direktoru Hogvorsta, Albusu Dambldoru te je jako bitno dati bolje objašnjenje za njegovu uzaludnu smrt, od jednostavne konstatacije ‘’ubijen je zato što je Voldemor čisto zlo’’.

Kako bi ubio Severusa Snejpa, Voldemor je iskoristio svoju zmiju horkruks Nagini umesto svoje omiljene neoprostive kletve Avada Kedavra. Zahvaljujući Snejpovim suzama, tek u poslednjem filmu postaje jasno da je Snejp uvek bio na strani dobra. Zakleo se da će štititi Harija i pomogao Dambldoru u ratu protiv Voldemora, uključujući i težak zadatak infiltriranja među Smrtoždere. U jednom od Snejpovih najzahtevnijih poslova, morao je da ubije Dambldora zato što Drako Melfoj nije mogao. Naime, od Draka je traženo da ubije Dambldora da bi dokazao svoju lojalnost Voldemoru. Snejp je bio taj koji je Neraskidivim zavetom obećao Narcisi Melfoj da će taj teret preuzeti na sebe ukoliko Drako ne bude bio u stanju da to učini.

Tokom Bitke za Hogvorts, Voldemor govori Snejpu da, iako je uzeo Starozovni štapić iz Dambldorovog groba, izgleda da on i dalje ne želi da ga sluša. Voldemor je smatrao da to što je uzeo Starozovni štapić iz groba automatski znači da je on sad njegov vlasnik. U tom trenutku prevideo je činjenicu da postoji čarobnjak koji je razoružao i ubio Dambldora i da štapić sada pripada njemu. Odanost štapića ne zavisi od toga u čijoj se ruci on nalazi – o čemu Voldemor uopšte nije razmišljao. Onog trenutka kada je osetio da Starozovni štapić ne pokazuje odanost, shvatio je da postoji vlasnik koji mora biti pobeđen.  U njegovoj glavi, on smatra da, pošto je Snejp ubio Dambldora – to znači da i Voldemor mora ubiti Snejpa. Voldemor sada zna da ne može da iskoristi Avada Kedavra kletvu sa Starozovnim štapićem kako bi ubio gospodara štapića, tako da je pitao Nagini da to uradi umesto njega – što je ona i uradila. Naravno, ovde možemo postaviti mnoga pitanja, poput – zašto nije uzeo štapić nekog drugog Smrtoždera i jednostavno razoružao Snejpa? Iako je to bila jedna od opcija, moramo uzeti u obzir da je to Voldemor i da je ubijanje njegov zaštitini znak. Sa druge strane, u tom trenutku je u svojoj ruci imao najmoćniji štapić na svetu koji ne želi da sluša njegovu komandu – tražiti štapić nekog Smrtoždera koji je slabiji je bilo veliko poniženje za Voldemora. Nagini je biće koje je dostojno njegove moći pa je zato ona morala biti oružje koje će ubiti gospodara najmoćnijeg štapića na svetu.

Međutim, smrt Severusa Snejpa je bila uzaludna, a razlog za to leži u činjenici da je  Drako Melfoj bio taj koji je razoružao Dambldora pre nego što ga je Snejp ubio i zbog toga je Drako Melfoj postao vlasnik Starozovnog štapića – a ne Snejp, kako je Voldemor pogrešno mislio.

Voldemorovo poverenje u Snejpa otvara novu teoriju o njegovoj metodi i razlozima ubijanja ljudi. Snejp je umro tek u samom ratu i to onog trenutka kada je Voldemor procenio da mora umreti. Nije ga ubio ranije jer za to nije bilo razloga, niti je Voldemor o tome razmišljao –  kao što smo već pomenuli, vrlo je moguće da je Voldemor smatrao da štapić mora biti u čarobnjakovoj ruci da bi mu bio odan (što je jedan veliki previd za čarobnjaka koji sebe smatra najmoćnijim na svetu!). Zato je i uzeo Starozovni štapić iz Dambldorovog groba i očekivao da će ga on slušati. Sa druge strane, Snejp je igrao odličnog dvostrukog agenta do svoje smrti i Voldemor nikada nije sumnjao u njegovu odanost. Shodno tome, nije ubio Snejpa iz osvete – učinio je to kako bi ostvario svoju bolesnu ambiciju. Nagini je u datom trenutku bila jedino oružje dostojno Voldemorove moći – kad već ne može da iskoristi Starozovni štapić. Na kraju krajeva, Snejp je preživeo dovoljno dugo da ima poslednji značajan razgovor sa Harijem, pazeći na to da Hari razume njegovu odanost Lili i Dambldoru. Da je Voldemor iskoristio Avada Kedavra kletvu na njemu, to ne bi bilo moguće.

Voldemorova nedoumica oko odanosti Starozovnog štapića je pomogla Hariju da ga pobedi. Čim je Hari uspeo da razoruža Draka na imanju Melfojevih, on je postao vlasnik Starozovnog štapića (i svih štapića koji se nalaze pod Drakovom kontrolom). Kada Voldemor pokuša da tim štapićem iskoristi Avada Kedavra kletvu na Hariju, štapić je na njegovoj strani. Naravno, činjenica da Voldemor to nije znao je umnogome olakšala Hariju stvari i omogućila pozitivan ishod u Drugom čarobnjačkom ratu, uz velike žrtve koje to nikada nisu morale biti.

 

Jovana
Jovana trenutno radi u Ministarstvu magije, preciznije u Odseku za medjunarodnu magijsku saradnju. U Hogvorts je došla na cetvrtoj godini preko programa za razmenu studenata, a do cetvrte godine je pohadjala Durmstrang Institut. U slobodno vreme voli da putuje i istrazuje kulture magije u raznim delovoma sveta.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter