Hari Poter

Deset citata profesorke Mek Gonagal kojih ima u knjigama ali ne i u filmovima

Fanovi Hari Poter serijala su bili razočarani kada se Megi Smit, glumica koja je glumila Minervu Mek Gonagal u svim filmovima, nije pojavila na specijalnom ponovnom okupljanju Hari Poter – 20 godina kasnije: Povratak na Hogvorts.

Njena uloga stroge ali divne profesorke Preobražavanja ostala je upamćena i godinama nakon što se franšiza završila. Savršena gluma je podigla lik profesorke Mek Gonagal na viši nivo, ali nekoliko njenih replika iz knjige nije završilo na filmu iako bi ih ona maestralno dočarala. Ovi citati bi nam i na filmskom platnu samo pokazali koliko je Minerva Mek Gonagal bila plemenita, mila, duhovita i pametna.

Podučavanje je ozbiljan posao

Preobražavanje je jedna od najsloženijih i najopasnijih grana magije koju ćete učiti na Hogvortsu. Svi koji se budu šegačili na mom času biće izbačeni i neće moći da se vrate. Upozoreni ste.“

Harijevo prvo iskustvo na času profesorke Mek Gonagol mu je pokazalo da se sa tom ženom ne treba šaliti. Ona je veoma ozbiljno shvatala svoj posao i očekivala je od svojih učenika da prate upustva i da uvek pokazuju poštovanje.

Iako filmovi pokazuju njenu stogoću veoma dobro, ova rečenica iz knjige je više stavila fokus na to kakvu vrstu magije je predavala. Bila je stroga jer je to morala da bude. Da im je popuštala mogli bi da naude sebi.

Prava kombinancija sažaljenja i strogoće

Izgledaš savršeno zdrav Poteru. Tako da, žao mi je, ali neću ti oprostiti domaći zadatak danas. Ali te uveravam da ako umreš nećeš moraš da ga predaš.

Iako je bila stroga, često je pokazivala da veoma brine o svojim učenicima. U Zatvoreniku iz Askabana, Hari samo što se vratio sa časova Predskazivanja gde su mu videli Grima, profesorka Mek Gonagal je bila zbunjena ali kada su joj objasnili šta se dogodilo ona im je objasnila da je to tradicija svake godine i da ne shvataju taj znak smrti ozbiljno. Njen komičan pristup ovoj situaciji je oraspoložio Harija i bio odličan primer njene ličnosti.

Smisao za humor je važan

Džordane! Da li ti plaćaju da reklamiraš Vatrene Strele? Nastavi da komentarišeš!

Utakmice Kvidiča su neke od scena koje fanovi najviše vole. U knjigama, to je delom zbog uzbudljive akcije a delom zbog komentarisanja Li Džordana i profesorke Mek Gonagal, odnosno – njegovog komentarisanja i njenih duhovitih kritika.

Ova scena nije toliko važna u knjigama ali je veoma duhovita. Čitaoci dobijaju uvid u to šta se događa za vreme utakmice dok istovremeno upoznaju Harijevu fantastičnu profesorku.

Ponekad učenicima treba pauza

Uzmi keks Poteru.

Jedna od omiljenih delova u knjizi je scena kada je Hari poslat u kancelariju profesorke Mek Gonagal nakon što je vikao na profesroku Ambridž. Hari je očekivao da će biti kažnjen od strane glavešine svoje kuće koja obično nije bila tolerantna prema nepoštovanju profesora. Ipak ovoga puta se to nije desilo.

Na Harijevo iznenađenje Mek Gonagalova ga je umesto toga ponudila keksom i rekla mu da pokuša da se smiri, i da će ona to uraditi isto. To što je popustila Hariju u tom trenutku je odličan potez sa njene predavačke strane i pokazalo je Hariju da može da joj veruje.

Drskost bez prestanka

Ne znam kako očekujete da vidite moje metode predavanja ako me uporno prekidate? Vidite, obično ne dopuštam ljudima da pričaju kad ja pričam.

I učenici Hogvorsta i čitaoci Reda Feniksa su bili zadovoljni kada su videli kako je profesorka Mek Gonagal usprotivila profesorki Ambridž dok je vršila inspekciju na njenom času. Učenicii su posmatrali kako se Velika Inkvizitorka okrutno ponašala prema drugim profesorima ali su znali da profesorka Mek Gonagal to neće trpeti.

Naravno da nas ona nije razočarala. U jednom od njenih najupečatljivijih scena, ona pokazuje Ambridžovoj gde joj je mesto i sve to bez podizanja štapića.

Niko ne zna da odbrusi kao profesorka Mek Gonagal

Postigao je najviše ocene na svim testovima iz Odbrane od mračnih veština kod kompetentnih profesora.

Nakon što joj se suprostavila, nije više bilo povlačenja. Bilo je jasno da je Ambridžova želela da se drugi pridržavanju pravila i baš zbog toga su je komentari Mek Gonagalove razljutili.

Kada je Ambridžova kritikovala Harijeve ocene na njenom času, Mek Gonagalova je bez problema branila svog učenika i podsetila Ambridžovu ko je u stvari kriv za njegove loše ocene.

Mek Gonagalova brani ono u šta veruje…

Ambridžova: „Dečak ima šanse da postane Auror podjednako kao i Damblodor da se vrati u ovu školu.“

Mek Gonagol: „Znači veoma velike šanse!“

Njeno suprostavljanje Ambridžovoj nam je dalo jedne od najboljih momenata u Redu Feniksa, i samo par je zapravo bilo prikazano u filmu. Još jedan od primera je bio kada se Abridžova smejala na ideju da Hari postane Auror i Mek Gonagalova nije to htela da trpi.

Pošto Damblodor nije bio tu i sve se dešavalo kako je Ambridžova htela,ona se osećala veoma sigurno u svoj položaj na Hogvortsu, ali Mek Gonagalova je bila ta koja je podsetila da je to samo privremeno.

…i pomalo je nevaljala

Odvija se na drugu stranu.

Iako se pridržavala pravila, pokazala nam je da zna i kada je haos neophodan. Nakon što su Fred i Džordž dramatično napustili školi, učenici kao i profesori su preduzeli sve što mogu da otežaju Ambridžovoj posao što je više moguće.

Primer ovoga je kada je videla Pivsa kako odvija luster sa plafona. Iako bi ga normalno prekorila, ona je ovaj put dala instrukcije kako da na pravi način skine luster sa plafona.

Najbolji profesori veruju u svoje učenike

Vreme je da tvoja baka nauči da se ponosi unukom kog ima, više nego onim kog bi volela da ima.

Profesorka Mek Gonagal ima veoma velika očekivanja od svojih učenika. Nije bila od onih koji opraštaju kašnjenje ili manjak truda. Ipak, uvek je razumela da njihov trud na času ne označava njihovu vrednost.

Jedna od najgorih stvari koja se dogodila Nevilu je bio gubitak njegovih roditelja. Njihov talenat  je bio veliki teret na Nevilovim leđima, koji po mišljenju njegove bake nije mogao da nosi. Ipak Mek Gonagalova je prepoznala da se Nevil muči na njenom času i da on vredi mnogo više u odnosu na njegove slabosti. Njen kompliment je iznenadio Nevila, ali je to bilo baš ono što mu je trebalo da čuje.

Ponosi se Grifindorom

Zašto bi Poter pokušao da uđe u kulu Revenklo? Poter pripada mojoj kući.

U Relikvijama Smrti Hari se ušunjao na Hogvorts i uspeo da ode do kule Revenklo da pronađe Voldemorov horkruks. Dok je bio tamo pojavili su se Smtrožderi i morao je da se sakrije ispod svog ogrtača. Kada je Mek Gonagalova stigla, Smrtožderi su joj rekli da im je Voldemor posebno naglasio da će Hari pokušati da dođe u kulu Revenklo, pa je ona ponosno izjavila da za to nema razloga jer Hari pripada Grifindoru.

Hari je ovo posmatrao ispod ogrtača i osetio je nalet privrženosti i poštovanja prema njoj. Iako stroga profesorka nije često pokazivala emocije, Hari je mogao u tom trenutku da vidi koliko ga voli.

Anđela
Anđela radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijske nesreće i katastrofe. Najviše voli da radi na ispravljanju nesreća i donosi mir u svet čarobnjaka i Normalaca. Honorarno radi na Hogvortsu, predaje napitke i uživa u tome da uči decu kako da koriste svoje znanje i umeće da unaprede sebe. U slobodno vreme volontira u Cepidlaki, uživa u šetnji Dijagon alejom i u gledanju kvidiča, iako ne zna da igra :)

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter