Hari Poter

Čemu na Hogvortsu služi Argus Filč?

Mi zaista ne znamo mnogo o Argusu Filču. Znamo da je on neprijatan čovek, da nema magijske moći (odnosno, on je Poruga), da voli svoju mačku – gospođu Noris i da ima posao domara na Hogvortsu. Posebno intrigira poslednja činjenica. Šta su tačno dužnosti domara i zašto je Hogvortsu potreban? Čini se da bi Hogvorts lako mogao da funkcioniše bez Filča. Zato prođimo kroz listu dužnosti Argusa Filča koje se pominju u knjigama, kako bismo utvrdili  da li je on tamo  zaista neophodan.

Na prvom mestu je čišćenje. Često vidimo Filča kako čisti, obično kako sakuplja sneg ili blato. Na prvi pogled, ovo ima smisla. Deo brige o zamku je održavanje čistoće. Međutim, nemoguće je da čišćenje bude samo njegova obaveza. Kao prvo, jednostavno ne postoji način da jedan čovek može sam da očisti zamak te veličine. Ovo je na izvestan način objašnjeno prisustvom kućnih vilenjaka, koji pomažu u čišćenju zamka. Naravno, ovo postavlja pitanje zašto ne bi samo kućni vilenjaci uradili sav posao. Očigledno im nisu potrebna uputstva ili nadzor da bi to uradili, i zaista mogu da čiste mnogo brže od Filča. Zašto je primoran da briše podove koje bi kućni vilenjaci mogli da očiste dok puknu prstima?

Sledeće dužnosti su one u kojima Filč  posebno uživa: kažnjavanje učenika i konfiskacija predmeta. Niko ne može da tvrdi da Filč ne uživa u ovom delu svog posla, ali da li je neophodan? Da, sve škole moraju sprovoditi disciplinu, ali sve što Filč čini da održi tu disciplinu lako rade i profesori. Videli smo profesore kako patroliraju hodnicima noću, a da ne pominjemo činjenicu da mogu da pozovu i portrete i duhove u pomoć. Videli smo kako profesor Lupin konfiskuje Banditovu mapu. Jedino što Filč radi drugačije je da preti fizičkim nasiljem, što zapravo nije neophodno. Dakle, još jednom, čini se da je Filč… Suvišan.

Pa zašto je on tamo? Moguće je da je unajmljen iz sažaljenja, na isti način kao i Hagrid. Vrlo je verovatno da je Porugama teško da nađu posao. Lako je videti da Dambldor daje tu ponudu; mada je pomalo bizarno da bi to odlučilo da ponudi čoveku koji tako očigledno mrzi decu. Ili postoji još jedan razlog zašto je Filč angažovan? Imamo jednu teoriju.

Postoji još jedna dužnost u knjigama koju vidimo da Filč obavlja. Naime, on restaurira portret Debele dame. I po svemu sudeći, on to radi savršeno. Svako ko zna bilo šta o restauraciji umetničkih dela zna da je to komplikovan i težak posao, a Filč nema čak ni pomoć magije koja bi mu olakšala. To znači da je on jednostavno talentovan. Štaviše, ovaj čin restauracije dobro se uklapa u njegovu titulu domara. Zamak star kao Hogvorts poseduje na stotine artefakata i slika koje je potrebno održavati. A kada je posao tako delikatan, imalo bi smisla verovati nekome ko isti odlično razume i obavlja, umesto da se za to angažuju, na primer, kućni vilenjaci.

Ako je ovo njegova stvarna odgovornost, onda bi bilo zanimljivije da smo imali prilike da češće viđamo ovu Filčovu stranu. Naravno, s obzirom na to da je postojalo mnogo stvari koje su morale biti razjašnjene, nije bilo moguće istražiti  svaki sporedni lik.

Sve u svemu, kada je reč o dužnostima koje Filč najčešće obavlja, on je potpuno suvišan. Međutim, moguće je da njegova prava svrha leži u restauraciji umetničkih dela, koja bi zapravo bila neophodna za Hogvorts. U tom slučaju, definitvno bi trebalo da se posveti ovom poslu, budući da ne voli čišćenje a sprovođenje discipline shvata na pomalo jeziv način. Možda nekada Dž.K.Rouling posveti Filču posebnu knjigu u kojoj ćemo imati prilike da bolje upoznamo njegovu ličnost.

‘’Kakva šteta što su stari načini kažnjavanja izumrli. Nekada je kaznena nastava podrazumevala vešanje za palčeve na nozi, dole, u tamnicama. Ah, kako mi nedostaje vrištanje…’’

Smiljana
Smiljana je učenica pete godine, na razmeni iz škole Mahutokoro, iz Japana. Voli da proučava nove čini i napitke. Na časovima uvek nešto zapitkuje. U slobodno vreme istražuje zabranjene hodnike Hogvortsa (vešta je sa činima prerušavanja pa je retko uhvate). Vodi dnevnik od prvog dana škole i planira da ga objavi. Voli da kuva pa se često šunja po kuhinji. Ima ljubimca slepog miša koje se zove Senka.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter