Hari Poter

Najmudrije misli Albusa Dambldora

Dambldor je naša očinska figura iz serijala. Osoba kojoj bismo se obratili za pomoć u svakom trenutku, i koja nam uliva puno poverenje. Nekad u njemu vidimo toliko mudrosti da je teško poverovati da je u pitanju jedan običan čovek, sa manama poput svih nas.

Mudre reči su njegova uža specijalnost, te sam rešila da izdvojim svoje favorite među najmudrijim mislima iz serijala. Pošto bi ih bilo previše, ograničila sam sebe na citat po delu, te vam dajem svoj izbor od sedam veličanstvenih misli Albusa Dambldora.

Kamen mudrosti

Dambldor u Kamenu mudrosti

Uostalom, za dobro usklađen um smrt je samo sledeća velika pustolovina.

Jedna od glavnih tema serijala je suočavanje sa smrću kao sastavnim delom života. Malo kasnije učimo kako Voldemor upravo iz straha od smrti krenuo putem mračne magije, no Dambldor je još na početku pripremao Harija da bolje razume ono što sledi.

Dvorana tajni

Dambldor u Dvorani tajni

Odluke koje donosimo, Hari, jesu te koje pokazuju šta smo mi zapravo, mnogo više no same naše sposobnosti.

Nemoguće je izbeći mnogobrojne sličnosti između Toma Ridla i Harija Potera – obojica su talentovani i moćni čarobnjaci – ali, njihovi životni izbori su napravili tu suštinsku razliku između dobra i zla u ovoj priči.

Zatvorenik iz Askabana

Dambldor u Zatvoreniku iz Askabana

Misliš li da nas mrtvi koje smo voleli ikada zaista napuste? Zar ne misliš da ih se prisećamo mnogo jasnije nego ikad u trenucima kada smo u velikoj nevolji?

Jedna od mnogobrojnih situcaija gde Dambldor Hariju objašnjava da iako neće ponovo videti svoje roditelje, oni će uvek biti uz njega. Nije mi krenula suza, ne.

Vatreni pehar

Moje mišljenje je pak da je istina uglavnom bolja od laži i da bi svaki pokušaj da poverujemo kako je Sedrik umro od posledice neke nesreće, ili vlastite brljotine, bio uvreda uspomeni na njega.

Kraj Vatrenog pehara označava raskol između Dambldora i Ministarstva magije. Dok je Fadž iz straha odbijao da poveruje da se Voldemor vratio, Dambldor je čvrsto zastupao istinu, i nije odustajao do poslednjeg trenutka. Zato ga volimo.

Red feniksa

Ali starci su sami krivi ako zaborave kako je to biti mlad…. a čini mi se da sam ja to odnedavno zaboravio.

Jedan od trenutaka gde pred očima imamo Dambldora kao sasvim običnog čoveka, koji priznaje svoje greške i otvoreno govori Hariju da nije savršen. Niko nije. Zaslužuje naše puno poštovanje.

Polukrvni princ

Kad pogledamo u smrt i tminu, plašimo se nepoznatog, ničeg više.

Rečenica izgovorena svega par sati pre njegove smrti. Dambldor je te godine i znao da su mu dani odbrojani, te je spremno dočekao smrt kao naredni stadijum života. Stav vredan divljenja i reči vredne pamćenja.

Relikvije smrti

Čudna je to stvar, Hari, ali možda su moć i vlast najbolji oni koji nikada nisu tragali za njima.

Jedan od Dambldorovih kvaliteta je što je koliko-toliko na vreme shvatio da žudnja za moći može da uništi u čoveku ono što je ljudsko. Otud njegovo divljenje Hariju koji je njegova sušta suprotnost – iako u sebi ima moć, Hari nikad za njom nije žudeo, i zbog toga je i uspeo da porazi najmoćnijeg mračnog čarobnjaka. I da postane gospodar svih relikvija smrti.

Teškom mukom sam uspela da proberem svoje najdraže misli. Nije bilo lako, jer je izbor ipak ogroman, i znam da bih za svaku životnu situaciju uspela da pronađem rešenje u Dambldorovim rečima.

Koji su vaši favoriti? Pamtite li neke Dambldorove mudre misli?

 

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter