Hari PoterNovosti

Nova vrsta zmije dobila ime po Salazaru Sliterinu

Među naučnicima ima zagriženih Poterovaca, i to je upravo izašlo na videlo.

Naime, vrsta zelene jamičarke otkrivena u Indiji dobila je svoje ime po Salazaru Sliterinu, jednom od osnivača Hogvortsa, gospodaru zmija, poznatom po tome što je tečno govorio nemušti jezik.

Zvanični naziv ove zelene otrovnice biće Trimeresurus salazar, ali će u narodu biti poznatija kao Salazarova jamičarka.

Dragi fanovi, upoznajte Salazarovu jamičarku:

Salazarova jamičarka, pronađena u Indiji.

Mužjaci Salazarove jamičarke imaju narandžasto-crvenkaste štrafte u predelu glave, kao i više zuba od ostalih vrsta jamičarki. Istraživači Nacionalnog centra za biologiju i Prirodnjačkog društva u Bombaju pronašli su zmiju u saveznoj državi Indije, Arunačal Pradeš.

Kao što je slučaj sa mnogim likovima, Dž.K. Rouling je u ime Salazara Sliterina utkala određeno značenje. Ovoga puta zmijsko. Prezime Sliterin je izvedeno od engleskog glagola to slither, koji znači gmizati, kliziti. Ovo je trebalo da dodatno naglasi Sliterinovu povezanost sa zmijama, sposobnost da sa njima komunicira, ali i da ih kontroliše.

Ovako nešto nam iznova pokazuje koliki je zapravo uticaj serijala Hari Poter na sve nas.

 

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter