Hari Poter

10 najboljih Hari Poter korica iz celog sveta

Prve korice Hari Poter knjiga su poznate širom sveta – međutim, kako je popularnost mladog čarobnjaka rasla, tako su izdavači širom sveta eksperimentisali i objavili svoje korice. U nastavku 10 najboljih korica iz celog sveta – od prelepih, preko unikatnih, pa sve do bizarnih.

1. Relikvije smrti (USA)

Možda i najpoznatije korice, jer se sedmi deo toliko dugo čekao, da je ovo izdanje bilo najviše i predstavljeno u medijima. Ilustratorka Mary GrandPré uradila je i crteže različitih scena iz serijala Hari Poter, koje izgledaju fantastično: https://www.harrypotterfanzone.com/mary-grandpres-harry-potter-artwork/

2. Vatreni pehar (Velika Britanija)

Britanski ilustrator Johny Duddle odabran je da uradi nove korice za dečje izdanje Harija Potera i to 2014. godine. Dž. K. Rouling je fan ovog ilustratora, na osnovu čega je i dobio posao.

3. Kamen mudrosti (Švedska)

Švedska izdanja Harija Potera imaju stvarno prelepe korice u odnosu na mnoga druga izdanja. Svih sedam knjiga ilustrovala je Alvaro Tapia, čiji rad je često viđen u časopisima kao što su Billboard i Rolling Stone. Na koricama za Kamen mudrosti možemo da vidimo dosta likova, dok je u pozadini Hogvorts Ekspres.

4. Zatvorenik iz Askabana (Švedska)

Da, toliko nam se sviđaju švedske korice, da su zauzele još jedno mesto na listi. Za treći deo serijala, ilustratorka je odlučila da prikaže Harija kako jaše Bakbika, a tu su i dementori, koji izgledaju jezivo – zaista veran prikaz.

5. Red Feniksa (Kina)

Kineske korice Hari poter knjiga imaju često specifične crteže u odnosu na druga internacionalna izdanja. Ovo izdanje za kolekcionare krase korice pobednika takmičenja koje je održano u Kini, a gde su svi zainteresovani mogli da pošalju svoje radove. Izdato je 2008. godine.

6. Polukrvni princ (SAD)

Scholastic je unajmio poznatog ilustratora Kazua Kibuišija da dizajnira nove korice za svih sedam Hari Poter knjiga, u čast 15 godina od prvog objavljivanja u SAD. Inače, svih sedam knjiga kada se spoje daju fenomenalnu ilustraciju Hogvortsa.

7. Dvorana tajni (Nemačka)

Sabine Wilharm dizajnirala je korice za nemačko izdanje Harija Potera, sa posebnim stilom crtanja. Kao i u većini internacionalnih izdanja, tu je i feniks koji priskače u pomoć kada treba.

8. Red Feniksa (Finska)

Glavna tema ovih korica su – pogodili ste: nosevi. Mika Launis uradio je korice ovog izdanja za izrazito naglašenim nosevima, a razlog zašto se spominje na ovoj listi je jednostavan – Ambridžova zaista liči neverovatno na žabu.

9. Polukrvni princ (Danska)

Umetnik Per Jørgensen uradio je ilustracije za dansko izdanje Harija Potera. Neverovatno živopisni crteži krase ova izdanja, a ovde je prikazana čuvena scena iz pećine.

10. Relikvije smrti (Ukrajina)

Hari Poter u Ukrajini ima neverovatne korice zahvaljujući radu Vladislava Erka, a njegove korice za poslednju knjigu serijala zauzimaju deseto mesto na našoj listi. Neverovatni detalji i boje krase ovo izdanje, koje oduzima dah!

Izvor: Harry Potter Fan Zone

You may also like

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

More in Hari Poter