GlavnaHari Poter

Vodič za preživljavanje prve godine na Hogvortsu

Prvi septembar je ključan datum i kod Normalaca i kod čarobnjaka – to je datum kada se učenici vraćaju u školske klupe. Kada se radi o prvacima, neizvesnost i strah postoji kod svih, ali ipak, normalski prvaci su u nešto boljoj poziciji jer neće morati da budu razvrstavani, neće biti izloženi nekoj pogrešnoj čini ili potencijalno smrtnosnom troglavom psu! Stoga, evo nekih saveta kako preživeti prvu godinu na Hogvortsu.

Pregovarajte sa Šeširom za razvrstavanje

Nakon što izađete iz Hogvorts Ekspresa i zakoračite u čarobni zamak po imenu Hogvorts, sledeća faza jeste razvrstavanje u odgovarajuću kuću. Šešir za razvrstavanje će vas prema vašim osobinama smestiti u jednu od četiri kuće: Revenklo, Grifindor, Haflpaf ili Sliterin. Međutim, ne morate samo mirno sedeti i čekati da se vaša sudbina reši – možete pregovarati sa Šeširom. Na primer, Hari Poter je molio Šešir da ga ne smesti u Sliterin, pa je bio raspoređen u Grifindor, jer je Šešir za razvrstavanje poštovao Harijevu želju i uzeo u obzir njegovo mišljenje. Pregovori su veoma važni jer se radi o narednih sedam godina života u određenoj kući – što nije nimalo lak zadatak!

Takođe, može se dogoditi da Šešir za razvrstavanje razmišlja više nego obično. To se dešava u situaciji kada jednostavno ne može da se opredeli gde će smestiti određenog učenika. Tada mu je potrebno više od pet minuta da odluči kojoj kući učenik najviše odgovara, jer isti poseduje osobine i jedne i druge kuće. Na primer, Šešir je dosta razmišljao u koju će kuću smestiti Minervu Mek Gonagal – Revenklo ili Grifindor. Definitivno nije pogrešio!

Upamtite lozinku ili specifičan način za ulazak u dnevni boravak vaše kuće

Kada budete raspoređeni u određenu kuću, morate znati kako se ulazi u njene prostorije, budući da svaka kuća ima svoja pravila. Za Grifindorce i Sliterince je dovoljna lozinka. Međutim,  za ulazak u prostorije kuće Haflpaf i Revenklo situacija je drugačija. Ulaz u haflpafovski dnevni boravak se krije iza gomile velikih buradi u kutku na desnoj strani hodnika u kome se nalaze kuhinje – i naravno, morate dodirnuti burad određenim redosledom. Ulaz u odaje kuće Revenklo je još komplikovaniji – morate rešiti zagonetku  svaki put kada ulazite!

Čuvajte se duhova (i jednog poltergajsta!)

Uvek je velika stvar preseliti se na novo mesto, upoznati nove ljude i slično – ali je još veća stvar kada delite mesto za život sa nekim ko je… Pa…. Mrtav. Uprkos ovoj maloj činjenici, oni su i dalje veoma aktivni na Hogvortsu (Skoro-Obezglavljeni Nik je posebno pričljiv) i ako prođete kroz njega, osetićete užasnu hladnoću. Takođe ćete želeti da se držite podalje od nešto drugačijeg duha, poltergajsta Pivsa, koji je vekovima boravio u zamku i niko nije uspeo da ga odatle skloni. Pivsova omiljena zabava je smišljanje zlih pesama o vama, ali i  izazivanje opšteg haosa i mučenje nervoznog domara, Argusa Filča.

Postanite prijatelji sa portretima

Kažu da slika govori više od hiljadu reči, a kada su u pitanju hogvortski portreti – to je u potpunosti tačno! Svi portreti na Hogvortsu prikazuju veštice i čarobnjake iz prošlosti koji su na magičan način prisutni i u sadašnjosti. Iako ponekad ne želite da razgovarate sa delom razumne umetnosti (Ser Kadogan, na primer, ume da govori i više nego što ponekad želite), portreti su veoma dobri prijatelji koji mogu pomoći u špijuniranju, prenošenju poruka ali i deljenju odličnih i mudrih saveta. Ukoliko ste Grifindorac, potrudite se da uvek znate svoju lozinku jer, iako ste prijatelj sa Debelom Damom, neće vas pustititi u grifindorske odaje bez lozinke!

Ukoliko vas neko izaziva na duel – ne morate prihvatiti

U svakom razredu postoji učenik koji se ponaša kao da je pet godina stariji nego što zaista jeste. U Harijevom slučaju to je bio Drako Melfoj koji je izazivao Harija na duel – i to pravi čarobnjački duel za odrasle. Prava je sreća da je Drakova hrabrost vidljiva samo na rečima ali ne i na delima, inače bismo bili u prilici da gledamo prilično smešan duel dvojice jedanaestogodišnjaka koji bi verovatno bio prepun eksplozija!

Imajte na umu da Hogvorts voli da se menja sam od sebe

Ukoliko se lako izgubite u prostoru, verovatno ćete morati da povedete malo više računa kada šetate hogvortskim hodnicima, a naročito stepeništima. Naime, poznato je da se hogvortsko stepenište kreće, što može biti veoma loše po vas, naročito ako kasnite na čas. Zar to što ste prvak sa pretrpanim rasporedom nije već dovoljno stresno?

Čitanje knjige Hogvorts – Istorija može biti od velike pomoći

Priznajemo da je Hermiona volela da se razmeće znanjem koje je pokupila čitajući knjigu Hogvorts – Istorija budući da se uz pomoć te knjige pripremala za ono što je čeka na Hogvortsu. Ipak, ne možemo je kriviti zbog toga, jer je ona veštica normalskog porekla i želela je da sazna što više o svetu u koji ulazi. Međutim, da Hermiona nije pročitala ovu knjigu, verovatno ne bismo znali neke veoma bitne stvari, kao na primer, da Normalci ne mogu videti Hogvorts, da se ne možete Prebaciti na hogvortsko zemljište, pa čak ni detalje o Dvorani tajni. Stoga, pročitajte ovu knjigu već prve nedelje na Hogvortsu, značiće vam ukoliko budete morali da odbranite školu i svoj život od… Nečega…

Kristina
Kristina radi u Ministarstvu magije, u Odseku za sprovođenje magijskih zakona kao Auror i  predaje Odbranu od mračnih veština na Hogvortsu. Svoje slobodno vreme najčešće provodi uz knjigu i šolju čaja, slušajući Celestinu Vorbek. Poslednjih godina se zalaže za apsolutnu zabranu spravljanja i upotrebe ljubavnog napitka i radi na smišljanju čini koja će moći da otkrije njegovo prisustvo u hrani ili piću.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Glavna