Hari Poter

Neka od nezaboravnih putovanja Hogvorts Ekspresom

Od trenutka kada je Hari prvi put kročio na prepunu platformu 9 ¾ i spazio Hogvorts Ekspres znali smo da nas čeka avantura. Neka od najboljih prijateljstava su počela baš u ovoj vozu iz snova. Ovo su neki od naših omiljenih trenutaka.

Kada je Hari upoznao Rona

Njegovo prvo putovanje na Hogvorts nam je pokazalo kakav će ostatak njegovog školovanja biti. Hermiona je spomenula tri knjige za nekoliko sekundi od kako ih je upoznala. Nevil se pojavio u suzama, tražeći nešto. Melfoj se pojavio sa zlokobnim smeškom, zajedno sa Krebom i Gojlom vređajući sve okolo. Hari je tada i prvi put video Dambldora, doduše na kartici iz čokoladne žabe, sve dok on nije ispario sa nje i ostavio Harija u neverici.

Ali njegov prvi susret sa Ronom mu je odredio sudbinu. Njih dvojica su odmah zapečatali svoje prijateljstvo nad kolicima sa slatkišima i nakon susreta sa Melfojem. Ovo prijateljstvo je takođe dalo Hariju osećaj porodice koji do sada nije imao. A kada je Ronov pacov ujeo Gojla za prst, to je bio samo bio šlag na torti!

Poseta Dementora i profesor Lupin

Harijevo drugo putovanje Hogvorts ekspresom je takođe bilo puno događaja, mada manje prijatno i sa par nepoželjnih putnika. Tada se Hari skoro našao licem u lice sa Dementorom, što je probudilo par starih sećanja.

Njegova jaka reakcija na Dementore sigurno nije bila prijatna, ali mu je bar ovo osećanje pružilo kratak uvid u noć kada su mu roditelji poginuli – i to je nešto što ga je mučilo cele školske godine. Ipak, postoji i jedna lepa uspomena sa tog putovanja – to je bilo putovanje na kom je Hari upoznao Lupina. Tada smo naučili šta je prirodni lek u borbi protiv Dementora: čokolada. To će nam možda nekada koristiti!

Upoznavanje sa Lunom Lavgud

Na neke od nas Luna je ostavila poprilično jak utisak i prosto ne možemo da verujemo da je nismo upoznali do dela Hari Poter i Red Feniksa, a opet, upoznali smo je baš u Hogvorts Ekspresu.

Sigurni smo da postoje delovi ovog putovanja koje bi Hari rado zaboravio – kao ono kada je upoznao Čo prekriven tečnošću sa Nevilove biljke, slušanje Melfoja o tome kako nije savršen ali svakako mislimo da nikad neće zaboraviti prvi put kada je video Lunu koja je čitala naopako okrenutu Cepidlaku. To je svakako ostavilo snažan utisak.

Harijevo poslednje putovanje Hogvorts Ekspresom

Možemo slobodno da kažemo da je njegovo svako putovanje na Hogvorts bilo puno dešavanja ali ono za koje će se ispostaviti da je poslednje je bilo jednako intrigantno kao i svako prethodno.

Počelo je pozivom da se pridruži Klubu Pužića što je nekako dovelo to toga da ogrne nevidljivi ogrtač i ode da špijunira Melfoja iznad mesta na kom je sedeo a završilo se tako što je ležao nepomjičan na podu sa polomnjenim nosem bez mogućnosti da priča, zahvaljujući Melfojevoj čini.

Hari nije mogao ni da mrdne. Ležao je ispod nevidljivog ogrtača sa krvavim nosem, mokar od krvi slušajući glasove u hodniku. Njegova prva pomisao je da će neko sigurno proveriti svaki kupe u vozu pre ponovnog kretanja voza. Ali nakon toga je ubrzo shvatio da sve i da proveravaju niko ne bi mogao da ga vidi zbog nevidljivog ogrtača. Njegova najbolja šansa je da neko uđe i zgazi ga.

Kada je Albus upoznao Skorpijusa

Hogvorts Ekspres nije bio važan samo u Harijevom životu. U Hari Poteru i Ukletom Detetu bio je veoma bitan i za njegovog sina Albusa. On je tada upoznao sina Harijevog starog neprijatelja Melfoja, i naravno da baš kao što su se on i Ron zbližili nad slatkim kolicima veštice iz voza, tako su se mnogo godina kasnije zbližili i Albus i Skorpijus što je vodilo ka ništa manje zanimljivom prijateljstvu.

Veštica iz Voza i njena kolica puna slatkiša su svakako pomogla tokom ovih godina da se mnoga prijateljstva formiraju i budu večna.

 

Anđela
Anđela radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijske nesreće i katastrofe. Najviše voli da radi na ispravljanju nesreća i donosi mir u svet čarobnjaka i Normalaca. Honorarno radi na Hogvortsu, predaje napitke i uživa u tome da uči decu kako da koriste svoje znanje i umeće da unaprede sebe. U slobodno vreme volontira u Cepidlaki, uživa u šetnji Dijagon alejom i u gledanju kvidiča, iako ne zna da igra :)

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Hari Poter