Hari PoterNovosti

Priča o Voldemorovom poreklu: tema za novi fan film

Voldemor je jedan od najpoznatijih (tačnije, najozloglašenijih) negativaca pop kulture današnjice. Takođe spada u intrigantnije i kompleksnije likova iz Harija Potera. O njemu smo vremenom dobijali informacije samo na kašićicu, koje smo sami morali da sklapamo u priču njegovog života i saznamo kako je od običnog siročeta postao najveća pretnja čarobnjačkog sveta.

Na internetu postoji trejler za fan film pod nazivom Kuća Ispijenih, koji će se navodno baviti porodicom i poreklom Lorda Voldemora.

A šta bismo sve mogli da vidmo u tom filmu?

Po mom skromnom mišljenju, dosta toga zanimljivog. Pošto u Polukrvnom princu Dambldor kroz sećanja podučava Harija o istoriji ove porodice i samog mračnog gospodara, bilo bi lepo videti i vizuelni prikaz ovih događaja i likova.

Kuća Ispijenih

Meropa, Marvolo i Morfin Ispijeni, © JKR/Pottermore Ltd.™ Warner Bros.

Ispijeni su jedna od starih čistokrvnih čarobnjačkih porodica, koji su do Voldemorovog rođenja izgubili moć, bogatstvo, i bukvalno sve osim imena koje nose. A ponosili su se i činjeniom da su potomci Salazara Sliterina lično.

U svom imetku su od vrednosti imali jedino Sliterinov medaljon, kao i porodični prsten, koji je dokaz da su Ispijeni potomci Kadmija Peverela, jednog od trojice braće, kreatora relikvija smrti. Niko (osim Dambldora) nije znao da se u ovom prstenu nalazi ni manje ni više nego Kamen uskrsnuća, jedna od relikvija.

Tom Ridl je iskoristio oba ova predmeta da kreira horkrukse.

Početkom dvadesetog veka porodicu su činili Marvolo Ispijeni, i njegovo dvoje dece – Morfin i Meropa. Meropu su otac i brat fizički i mentalno zlostavljali godinama, što ju je dovelo da maltene postane poruga, jer je dugo potiskivala magiju u sebi.

Meropina tragična priča

Meropa se zaljubila u mladog normalca Toma Ridla, što je naišlo na jako loše reakcije u porodici. Saznavši to, njen otac Marvolo je upotrebio magiju da se obračuna sa ovim mladićem. Pošto je time prekršio Statut o tajnosti, a nakon okršaja sa pripadnicima Ministarstva magije, Marvolo i Morfin su završili u Askabanu. Meropa je napokon ostala slobodna da živi kako želi, i da pokuša da se bavi magijom.

Pošto Tom Ridl nije uzvraćao njena osećanja, Meropa je iskoristila ljubavni napitak i time ga zadržala pored sebe.  Venčali su se, i ona je u tom periodu zatrudnela. Pošto je Voldemor začet pod uticajem ljubavnog napitka, nikada sam nije uspeo da oseti ljubav niti da je razume kod drugih ljudi.

U nadi da se ništa neće promeniti, Meropa je prestala da koristi napitak. No, nakon što se čarolija ljubavnog napitka razbila, probudivši se iz začarnog ljubavnog sna Tom Ridl nije želeo ništa sa njom.

Ostavši sama, u poodmakloj trudnoći, Meropa je prodavala sve dragocenosti koje je mogla da bi preživela (uključujući i Sliterinov medaljon, koji je godinama kasnije dospeo u ruke njenog sina). Pred sam porođaj otišla je do vrata jednog sirotište, gde su je prihvatili, i u kom je umrla na porođaju, ostavivši Toma Ridla mlađeg kao siroče.

Tomova osveta

Jedanaest godina kasnije, Albus Dambldor je došao u to isto sirotište i poveo mladog Ridla na Hogvorts gde će učiti magiju. Baš kao što je jednog dana Hagrid došao po Harija, pedesetak godina nakon ovih događaja. Dambldor je još onda uvideo da je u pitanju dečak natprosečnih sposobnosti, ali i mračne prirode.

Kao što već znamo, godinama kasnije, Tom Ridl je osvetio svoju majku Meropu, živeći u uverenju da ju je njegov otac ostavio saznavši da je veštica. Otišao je u kuću Ridlovih, odnosno kuću zagonetki, kako su je popularno nazivali (eng. riddle = zagonetka), i ubio svog normalskog oca, kao i njegove roditelje, svoje baku i deku.

Za ovo ubistvo je u čarobnjačkom svetu optužen Meropin brat Morfin, zbog čega je ponovo završio u Askabanu. Voldemor je od svog dede Marvola ukrao prsten koji će, kao što sam već napomenula, iskoristiti za horkruks.

Rešio je da ne zadrži normalsko ime svog oca, već da sebi kreira novo ime, koje će ga teško povezati sa nekom od ove dve porodice. I zaista, retko ko, osim Damblodra, je znao celu priču i sve detalje Voldemorovog porekla. Niko se nije ni potrudio da ih dozna. A svi ti podaci su igrali značajnu ulogu u konačnom uništenju jednog od najmračnijih čarobnjaka koje je čarobnjačka zajednica videla.

Upravo zbog toga je ova priča zanimljiva, a film na tu temu bi nam dosta značio. Pružio bi nam bolji uvid u Voldemorovo poreklo, njegov um , kao i životni put koji ga je naveo da od sebe kreira strah i trepet za svakog čarobnjaka.

Ostavljam ovde trejler za gorepomenuti fan film, pa javite utiske. Da li biste voleli da ga odgledate?

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter