Hari Poter

Omiljene rečenice Harry Potter glumačke postave

Glumci koji su oživeli naše omiljene likove na filmskom platnu, su se svakako vezali za svoje uloge u tom procesu. Mnogi su rasli zajedno sa svojim likovima i nakon deset godina, rastanak im je sigurno teško pao. Uspomena koje ih podsećaju na to magično iskustvo sigurno ima bezbroj. Međutim,kako to obično biva, postoje momenti koji su glumcima posebno ostali u srcu. U intervjuu koji su dali nakon snimanja poslednjeg dela franšize, svi su odabrali omiljeni tekst koji su izgovorili u toku snimanja, onaj koji će uvek pamtiti i koji će ih uvek podsećati na ulogu koju su imali. Ovo su neke od njih.

Warwick Davis, koji je igrao ulogu profesora Flitvika, je izabrao verovatno najčuveniju rečenicu koju je Flitvik rekao. Naravno, radi se o čini „Vingardium Leviosa“. Usput je dodao da mu fanovi upravo ovo najčešće traže da izgovori i da je uvek raspoložen da održi kratku lekciju ove čarolije. (I još da napomenem, kaže se LeviOsa, a ne LevioSA).

Natalia Tena, naša Nimfadora Tonks, se odlučila za rečenicu iz petog dela, kada je Tonks prkosno odvratila Ludookom sa „Don’t call me Nymphadora” ili ti „Ne zovi me Nimfadora”. Prilično hrabro od Tonks ako mene pitate. I upravo je to razlog zašto Natalia voli ovu scenu.

 David Thewlis, koji je oživeo Remusa Lupina, je priznao da je, dok je igrao ovu ulogu zamišljao da mu je štapić zapravo kalašnjikov. Zatim se našalio rekavši da njegova omiljena rečenica odlično opisuje osećaj koji je imao dok je to radio, a to je „Riddikulus” odnosno ,,Smešno”. Baš u Mesečkovom stilu.

 Evanna Lynch, neponovljiva Luna Lavgud, izabrala je onu koja ju je najviše nasmejala, a to je „You re just as sane as I am”, u prevodu ,,Normalan si isto koliko i ja”. Razlog zbog kog je Evanni ova rečenica posebno zanimljiva je što ona smatra da nije baš preterano utešno ukoliko ovo čujete od Lune. Doduše, Lunina glava u oblacima je upravo razlog zašto je svi toliko volimo.

 Tom Felton, naš gospodin Drako Malfoj, se naravno odlučio za čuvenu rečenicu „My father will hear about this” ili ti ,,Moj otac će čuti za ovo”. Verovatno rečenica koja najbolje opisuje ovaj lik. Ali priznajte, toliko puta ste je čuli da vam je prirasla za srce.

Emma Watson je savršeno izrecitovala poznatu Hermoninu rečenicu “Now, if you two don’t mind, I’m going to bed before either of you come up with another clever idea to get us killed or worse… expelled!” Mislim da za ovo stvarno nije potreban prevod, a Emmi svaka čast što i čak posle deset godina nije zaboravila ni jednu jedinu reč.

Rupert Grint se slabo seća Ronovih rečenica, ali je izjavio da je voleo da izgovara čuveno ,,Bloody hell” jer je kao dečak uvek mislio da je to neka jako ružna reč, pa se osećao važno.

Michael Gambon koji je oživeo lik profesora Dambldora je priznao da je tokom svoje omiljene rečenice umalo zaplakao. Reč je o sceni kada se Hari, nakon što je po drugi put pogođen Avada kedavra kletvom, budi na Kings Kros stanici gde ga dočekuje Dambldor. Nakon kratkog razgovora, profesor izgovara „Of course it is happening inside your headHarrybut why on earth should that mean that it is not real?”, odnosno „Naravno da se dešava u tvojoj glavi Hari, ali zašto bi to značilo da nije stvarno?” Verujem da Michael nije jedini koji je suzdržavao suze.

Matthew Lewis je izabrao rečenicu koja po njegovom mišljenju najbolje opisuje lik Nevila Longbotoma. Radi se o sceni u drugom delu kada, nakon vrlo neuspešnog časa Odbrane od Mračnih veština, Nevil visi sa lustera i tužno izgovara „Why is it always me­?”, to jest „Zašto uvek ja?”. Veruj mi Nevile, i mi se to uvek pitamo.

Bonnie Wright je otkrila da njena omiljena rečenica uopšte nije bila u scenariju već ju je ona sama dodala. To je zapravo prva rečenica koju je Džini Vizli rekla u filmovima. Pre nego što će Hari prvi put proći kroz platformu 9 i ¾, Džini izgovara „Good luck” odnosno „Srećno”. Očigledno se savršeno uklopila u scenu da nisu hteli da je izbace.

James Phelps, naš Fred Vizli, je imao vrlo zanimljivo objašnjenje za svoju omiljenu rečenicu koja je „Honestly, woman, you call yourself our mother?” u prevodu „Iskreno ženo,ti sebe nazivaš našom majkom?“. Naime James je bio posebno uzbuđen što će ovo reći, zato što je znao da tako nešto nikada ne bi smeo da kaže svojoj majci.

Oliver Phelps koji je igrao ulogu Džordža Vizlija, je izabrao rečenicu,odnosno reč koja je bez sumnje mnoge nasmejala. Reč je o sceni gde se Džordž ušunjao u kuhinju kada su se Hari i Džini poljubili, na šta im je sasvim opušteno rekao „Morning” to jest „Dobro jutro”. Verujem da ste svi ovo pročitali Džordžovim glasom.

Ovo su samo neki od primera i pretpostavljam da svi dobro pamtite većinu ovih scena i napamet znate tekst. Slažete li se sa izborom glumaca i koje su neke od vaših omiljenih rečenica?

Čitav intervju možete pogledati ovde: https://www.youtube.com/watch?v=U5don9ACZEI

Milica
Milica je posle završene škole ostala da radi na Hogvortsu kao profesor Odbrane od mračnih veština i uspela je da se zadrži na toj poziciji duže od godinu dana. Pripada kući Grifindor i dobar je prijatelj sa kolegom Nevilom. U slobodno vreme pokušava da ispuni cilj koji je sebi zacrtala još dok je bila djak, da pronadje sve tajne prolaze i prostorije na Hogvortsu. Takodje uživa u dobrom krem pivu i gozbama u Velikoj sali.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter