Hari Poter

Originalni crteži Dž. K. Rouling

Knjiga inspirisana izložbom Britanske biblioteke pod nazivom Hari Poter-Putovanje kroz istoriju magije, donela nam je mnogo novih detalja o tome kako je nastao ceo Hari Poter univerzum. U knjizi se mogu videti originalni, rukom pisani odlomci Hari Poter knjiga, razne beleške i nacrti autora, recenzije urednika i još mnogo toga magičnog. Ono što se meni najviše svidelo su originalni crteži Dž. K. Rouling na kojima se vidi kako je zamišljala razne likove i scene, pre nego što su oni tačno definisani u knjigama, pa sam odlučila da ovaj petak sa vama podelim one koje mi se najviše sviđaju.

 

Ovaj crtež Darslijevih, Roulingova  je nacrtala  nekoliko godina pre nego što je Hari Poter i kamen mudrosti objavljen, tačnije 1991. godine. Uprkos čemernom životu kod Darslijevih, Hari je jedini koji se osmehuje na ovom crtežu. Dadli stoji kraj njega skrštenih ruku. Tetka Petunija i teča Vernon stoje iza dvojice dečaka. Tetka Petunijina šaka čvrsto steže Dadlija za rame.

Porodica Darslijevih

 

Ova originalna ilustracija predstavlja Nevila, Rona, Harija, Hermionu i Garija, koji je kasnije preimenovan u Dina, a zatim izbačen iz ove scene, kada su se našli oči u oči sa ogrominim troglavim psom koji čuva Kamen mudrosti. Ova scena je  prvobitno trebala da bude deo sedmog poglavlja „Dvoboj sa Drakom“ ali je prilikom uredničke redakture postala deo devetog poglavlja i preimenovana u „Ponoćni dvoboj“.

Ponoćni dvoboj

 

Na ovoj ilustraciji Hagrid vodi Harija na njegov prvi izlet do Harijevog trezora u Gringotsu, smeštenog u strogo čuvanim pećinama duboko ispod čarobnjačke banke.

Hagrid i Hari u Gringotsu

 

Ovaj crtež nastao je sedam godina pre objavljivanja Harija Potera i Kamena mudrosti i prikazuje profesorku Mladicu okruženu biljkama koje se izučavaju na časovima Herbologije. Mladica je prikazana sa veštičijim šeširom sa čijeg vrha visi pauk.

Profesorka Mladica

 

Ovaj crtež prikazuje Filča kako drži fenjer ne bi li bolje uočio sve one učenike koji lunjaju po zamku u vreme kada treba da budu u postelji. Pošto je Filč Poruga, iako su mu roditelji čarobnjaci on sam nije u stanju da izvede bilo kakve čini.

Argus Filč

 

Ovde je prikazana scena u kojoj Harija Potera donose kod Darslijevih. Hagrid, koji i dalje nosi svoje zaštitne motociklističke naočare, saginje se kako bi Dambldoru i profesorki Mek Gonagal pokazao bebu. Hari je u  središtu slike, umotan u belo ćebence.

Hari stiže u Šimširovu ulicu

 

 

Jelena
Jelena je po struci magizoolog i ekolog, a trenutno radi pri Ministarstvu magije u odseku za odnose sa Normalcima. U slobodno vreme voli da se prebacuje na razna mesta na planeti i da upoznaje nova mesta i običaje. Pripada Grifindor kući i veliki je fan kvidiča. Najviše uživa u zimskim praznicima, kada sa prijateljima i porodicom posećuje Hogsmid i uživa u Krem pivu. Uživa u kreativnom radu i voli da uči nove stvari.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter