Hari Poter

Evro Book se ugasio – šta će biti sa pravima na Hari Poter serijal?

Mislim da na svetu ne postoji osoba koja nije bar jednom čula za Hari Potera, a da ne pričamo o milionima koji obožavaju ovaj serijal. Prava na objavljivanje knjiga nije lako dobiti, posebno kada su knjige doživele svetsku slavu.

Prva izdavačka kuća koja je imala prava kod nas je Narodna knjiga. Ona je otišla u stečaj malo nakon objave Polukrvnog princa. Nakon nje izdavačka prava je dobio Evro Guinti, koji je kasnije promenio ime u Evro book. Oni su prvo izdali sedmu knjigu i završnicu serijala,  a nakon nekog vremena su odštampani i prethodni delovi, sa novim prevodom i izmenjenim izdanjima.  

Nažalost, i Evro Book je zadesila sudbina kao i Narodnu knjigu, otišli su u stečaj u maju ove godine. Kako se navodi na sajtu APR-a, u stečaj su otišli zbog višemilionskog duga.

Naravno, sada se postavlja pitanje ko će dobiti prava na serijal Hari Potera i mogućnost štampe knjiga kod nas, koje su već duže vreme na manjim zalihama (posebno prva knjiga, Hari Poter i kamen mudrosti).

Kako su naveli iz izdavačke kuće Čarobna knjiga, koja kod nas izdaje određena izdanja vezana za svet magije, prava na Hari Poter izdanja i dalje drži Evro book, bez obzira što su trenutno u stečaju. Pravno pitanje vezano za ovaj serijal se može razvlačiti godinama tako da je pod znakom pitanja kada će se to rešiti.

Inače, sajt Evro booka je sada postao Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje. Ne postoje informacije da su novi vlasnici domena sajta povezani sa Evro Book izdavačkom kućom.

Mi ćemo vredno raditi na prikupljanju novih informacija vezanih za pitanje objave Hari Poter knjiga kod nas, zato nastavite da nas pratite.

A koje izdanje Hari Potera na srpskom vi posedujete? Da li je to Narodna knjiga, Evro Guinti ili Evro Book?

Anđela
Anđela radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijske nesreće i katastrofe. Najviše voli da radi na ispravljanju nesreća i donosi mir u svet čarobnjaka i Normalaca. Honorarno radi na Hogvortsu, predaje napitke i uživa u tome da uči decu kako da koriste svoje znanje i umeće da unaprede sebe. U slobodno vreme volontira u Cepidlaki, uživa u šetnji Dijagon alejom i u gledanju kvidiča, iako ne zna da igra :)

  You may also like

  3 Comments

  1. Zna li se koliko kostaju prava na prevod i izdavanje HP serijala?

  2. Evro Book ilustrovana izdanja 1-4

  3. Ne znam zasto carobna knjiga ne pokusa da dobije prava na ovo? Ubili bi se od para a i mi bi svi bili srecni.

  Leave a reply

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  More in Hari Poter