Hari PoterTema

Najbolja teorija fanova Harija Potera

Koliko fanova toliko teorija – kaže stara umotvorina. S obzirom na broj obožavalaca koje serijal Hari Poter uživa, jasno je otkud toliko teorija, a i zavera na svakom koraku. Obožavaocima definitivno ne manjka maštovitosti. Čuli smo ih sve – od najbizarnijih do najšokantnijih teorija. Međutim, tu i tamo se pojavi pokoja teorija, koju, ipak, moramo razmotriti. Takva je ona o tri brata.

Sećate li se priče o tri brata?

Njih trojica su jednog dana svojim umećem uspeli da izmaknu kandžama Smrti, i time naterali samu Smrt da im priđe, i „čestita“ na takvom podvigu ponudivši im darove (koji će ih lukavo ponovo dovesti do nje). Najstariji brat, ambiciozan i željan moći, je zatražio najmoćniji štapić na svetu, i od Smrti dobio Starozovni štapić. Srednji brat, koji je tugovao za preminulom dragom, je poželeo da vrati svoju veliku ljubav u život, te je dobio Kamen vaskrsnuća. Najmlađi (i najmudriji, kako to obično biva u bajkama) brat je poželeo da ode i da Smrt ne može da ga pronađe dok on sam to ne dozvoli, te mu Smrt dade Ogrtač nevidljivosti.

Prvi brat je ubijen u vrtlogu nadmoći, opijen slavom, jer se naokolo hvalisao svojim nepobedivim štapićem. Drugi brat je vratio svoju ljubav iz mrtvih, ali pošto ona više nije bila ista, rešio je sam da joj se pridruži u smrti i time zaista ostane sa njom zauvek. I prvi i drugi brat su na neki način želeli da pokore smrt, da joj prkose ili je izbegnu. Ali su obojica ubrzo završili onako kako je Smrt i želela – u njenom naručju. Najmlađi brat nije. On je nastavio svojim putem, sve dok jednog dana, zašašvši u duboku starost, nije rešio da skine Ogrtač nevidljivosti i prihvati da Smrt dođe po njega. Znao je da je smrt neizbežna, i da samo može odložiti odlazak njoj, što mu je Ogrtač i omogućio.

Kao što znamo, ova tri predmeta – Starozovni štapić, Kamen vaskrsnuća i Ogrtač nevidljivosti čine relikvije Smrti. Legenda kaže da ko objedini ove tri relikvije postaje gospodar Smrti.

Ova priča je inspirisana braćom Peverel. Antioh, Kadmije i Ignat Peverel bili su izuzetno nadareni čarobnjaci, koji su kreirali pomenute magijske predmete. Njihova priča je pretočena u bajku za decu, i postala je neki vid legende.

Kako se priča povezuje sa našim likovima?

U ovoj teoriji braća Peverel predstavljaju trojicu bitnih likova iz serijala: Voldemora, Snejpa i Harija. Njih povezuje to što im je Hogvrots oduvek bio jedini dom, a Dambldor bitna očinska figura u životu.

Voldemor predstavlja najstarijeg brata – ambiciozanog i željnog moći, i ne libi se ničega da je dobije. Sam Voldemor u serijalu traga za Starozovnim štapićem u nadi da će mu pomoći da napokon porazi Harija, jedine prepreke koja ga drži dalje od apsolutne dominacije.

Severus Snejp bi bio srednji brat. Voleo je Lili Poter, i godinama nakon njene smrti osećanja su mu jednako snažna (always). Ceo svoj život je posvetio njenom sinu, učinivši sve da ga zaštiti. Iako znamo da Snejp zapravo nikada nije pokušao da oživi Lili, njegova privrženost je svakako jaka i dugovečna, baš kao i kod drugog brata. Možda je sam Hari jedini razlog zbog kog je Snejp nastavio svoj život nakon Liline smrti – bio je to neki vid veze sa njenim duhom.

Najmlađi brat je sam Hari. Prvenstveno znamo da je Hari u svom posedu imao pravi Ogrtač nevidljivosti. Pored toga, u poslednjem okršaju sa Voldemorom, Hari je dobrovoljno pristao da umre ne bi li spasio one koje voli. On je prihvatio smrt kao neizbežan deo života, i krenuo ka njoj svojom voljom, baš kao i najmlađi brat.

Voldemor je primarno želeo moć da bi pokorio smrt. Smatrao je da je premoćan da bi prihvatio da kao i svaki običan čovek jednog dana mora umreti. Snejp je proveo ceo svoj život u senci Liline smrti i činio je sve da njenu uspomenu drži blizu (pa makar to bilo i preko Harija). A Hari je hrabro prihvatio smrt kao deo života, i uprkos ogromnom strahu je bio spreman da joj se preda.

Četvrti delić ove teorije je da Dambldor predstavlja Smrt. Ovo je čak i sama Džej Kej prihvatila kao teoriju koja joj se najviše dopada, i koja bi se zapravo uklopila.

Dambldora sve do Relikvija smrti nismo ni posmatrali kao običnog čoveka. Delovao je uzvišenije od toga – kao neko ko ima sve odgovore o životu i smrti, a mudrosti na pretek. Ali, da li je on Smrt? Obožavaoci  podupiru ovu teriju činjenicom da je Dambldor dao Hariju Ogrtač nevidljivosti, kao i time da je Hari, nakon što ga pogodila ubitačna kletva, na stanici Kings Kros, koja je simbolizovala prelazak „na onaj svet“, sreo upravo Dambldora (kao starog prijatelja).

A zatim se pozdravi sa Smrću kao sa starim prijateljem i drage volje pođe s njom, te oni, ravnopravni, zajedno napustiše ovaj život.

Naravno, Hari nije umro, ali je u tom trenutku bio spreman da prihvati smrt i napusti ovaj život.

Voldemor i Hari su u srodstvu

Kamen i Ogrtač su relikvije koje su ostajale u porodici. I tu nailazimo na jednu zanimljivost – i Hari Poter i Tom Ridl su nasledili relikvije od svojih predaka. Kamen je prenoseći se kroz generacije od Kadmija Peverela završio u porodici Ispijenih, gde je rođena Voldemorova majka. Ogrtač je od Ignata Peverela s kolena na koleno došao do porodice Poter – do Džejmsa, pa zatim do Harija. Ovo znači da su obojica potomci braće Peverel i da su, zapravo, daleki rođaci.

Eto još jedne spone između glavnog lika i glavnog negativca (a već znamo da ih ima dosta). Mislim da ova činjenica možda i može da podupre teoriju o povezanosti priče o tri brata sa našim likovima. Ipak, Snejpa ne možemo povezati sa braćom Peverel (makar ne iz nama poznatih podataka).

Sve u svemu, čim sama Dž.K. nije priznala celokupnu teoriju, zaključićemo da nije istinita, i da je ipak još jedan sočni plod mašte nekog od fanova. Zaintrigirala nas je svakako. Naterala nas da dobro istražimo i razmislimo i te kako. .

Moj zaključak je da je tema smrti, i prihvatanje da je ona neizbežan deo života, jedna od najrelevantnijih u celom serijalu. Tri brata iz priče predstavljaju tri različita pristupa suočavanju sa smrću – baš kao što i sami likovi imaju različite pristupe. To je jedna od univerzalnih tema koja se ponavlja kroz istoriju čovečanstva. Na kraju, sama borba između Harija i Voldemora se bazira na toj suštinskoj razlici među njima – Hari je sposoban da voli i spreman je da umre za ljubav, a Voldemor nikada nije iskusio ljubav i beznadežno pokušava da umakne smrti. Teorija, kao i sama priča, bez sumnje nose snažnu poruku i podupiru možda najznačajniju temu serijala.

 

 

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter