Fantastične zveri

INTERVJU: Džud Lo o svojoj ulozi Mladog Dambldora

New look at Jude Law as Dumbledore in Fantastic Beasts 2 Credit: Warner Bros

Ponovna podela legendarnih voljenih uloga obično nailazi na određenu dozu skepticizma od strane fanova. Ali, kada je Vorner bros (Warner Bros.) objavio da će Džud Lo uskočiti u ulogu „mladog” Albusa Dambldora u filmskom ostvarenju Fantastične zveri: Zločini Grindelvalda, kao da je savršeno oblikovan deo slagalice upao na svoje mesto. Fotografije Loa kao Dambldora i trejler filma, koji prikazuju zvezdu Šerloka Holmsa i Mladog pape, sa toplim, ali žustrim replikama, kao harizmatičnog budućeg direktora Hogvortsa, dodatno doprinose osećaju da je četrdesetpetogodišnji glumac neočekivan, ali savršen izbor.

U nastavku Lo odgovara na pitanja o tome kako se njegov Dambldor razlikuje od onog iz ere Harija Potera, objašnjava šta mu je Dž. K. Rouling rekla tokom njihovog susreta, (nenamerno) otkriva nekoliko zapleta i raspravlja o tome kako seksualnost njegovog lika treba biti prikazana.

PRE NEGO ŠTO SI PRIHVATIO ULOGU KOJA ISTRAŽIVANJA SI OBAVIO?
Znao sam knjige i filmove o Hariju Poteru poprilično dobro. Moja deca su odrasla uz njih, pa sam i ja sa njima prošao kroz to. Pogledao sam prvi deo Fantastičnih zveri i uživao. Onda mi se posrećilo i dobio sam priliku da razgovaram sa (autorom i scenaristom) Dž. K. Rouling ubrzo nakon što sam dobio ulogu. Objasnila mi je smisao Albusovog životnog puta, ko je on i šta se dešavalo u njegovoj glavi, srcu i svetu tokom ove priče.

DA LI SI POGLEDAO NASTUPE RIČARDA HARISA I MAJKLA GAMBONA, PRETHODNIH DAMBLDORA?
Siguran sam da su mi bili u podsvesti zato što sam video njihov rad i veoma se divim obojici glumaca. Pričao sam sa (režiserom) Dejvidom Jejtsom o tome i složili smo se da nije neophodno odigrati ulogu jednog od njih kao mlađeg čoveka. Ovo je čovek sa skoro sto godina ispred sebe koje će ga načiniti onakvim likom kakvog znamo, pa smo želeli da vidimo ko je on bio u datom trenutku i stvorimo svoju verziju toga. Nasmeje me kada ga zovu „mladi Dambldor”, jer on ima 45 godina, a ja sam usred krize srednjih godina, pa ću se srećno držati toga koliko god budem mogao!

ZANIMLJIVO JE KAKO SI PREŠAO SA ULOGE MLADOG PAPE NA ULOGU MLADOG ALBUSA U POP KULTURI.
Reč „mlad” mora biti u svakom delu u kojem glumim, to je po ugovoru.

ŠTA JE ROULINGOVA REKLA O PREDSTAVI LIKA ILI NJEGOVOM UNUTRAŠNJEM ŽIVOTU, A DA TI JE POMOGLO?
Bože, bilo je mnogo napomena vezanih za njegov unutrašnji život. Iz toga je proizišao smisao za igranje uloge. On ima mladalački i živahan pristup životu, ali postoji nešto teško što mu leži na srcu i na čemu se sve ostalo temelji. Tu je i dobar smisao za humor, dobro srce, osećaj za sebe i vreme.

KOLIKO SI SE, AKO JESI, TI PITAO O TOME KAKO ĆE ALBUS IZGLEDATI U FILMU?
Kada radiš sa (poznatim kostimografom) Kolin Etvud, znaš da si u sigurnim rukama. Ne postoji niko sličan njoj u svetu filma. Ona ima jasne vizije kostima. Dobro smo sarađivali, iako je bilo bockanja tu i tamo, ali sam bio zadovoljan konačnim izgledom lika koji je bio očigledan od samog početka.

KAKAV JE DAMBLDOR U OVIM GODINAMA I KOLIKO JE RAZLIČIT OD ONOG KOJEG ZNAMO?
Kao što sam već pomenuo, tu je smisao za humor i nestašluk, nešto anarhije, smisao za ono što je dobro i u šta veruje, kao i smisao za misteriju. Tu je i način na koji prilazi ljudima navodeći ih na svoj način razmišljanja – poprilično indirektno. Takođe, ima i određene dubine u vezi sa njim o kojoj ne želim previše da otkrijem – i to je nešto što on mora da savlada ili se nada da će savladati. On takođe ima i veliku strast za deljenjem svoga znanja, moćan je i uključiv učitelj.

ON PREDAJE PREOBRAŽAVANJE, ZAR NE?
On ne predaje preobražavanja, zapravo, ne u ovom trenutku.

OH! ZATO ŠTO JE U HARI POTERU REČENO DA JE BIO PROFESOR PREOBRAŽAVANJA PRE NEGO ŠTO JE POSTAO DIREKTOR…
U ovom trenutku svoje karijere nije. Nisam siguran da mi je dozvoljeno da kažem šta predaje… (Mislim da smo svi shvatili šta je u pitanju)

DOBRO. KOJA TI JE OMILJENA ČIN KOJU KORISTIŠ?
Pa… ja… samo jednu čin upotrebljavam. Mnogo toga ne znate o Albusu u ovom filmu. A postoje određena ograničenja u priči – videćete, sve ima smisla. Još uvek ga ne vidite u punom sjaju.

INTERESANTNO! AKO SE SEĆAM KAKO TREBA, DAMBLDOR JOŠ UVEK NEMA OZLOGLAŠENI STAROZOVNI ŠTAPIĆ, JEL DA? KAKAV JE NJEGOV TRENUTNI ŠTAPIĆ?
Albus još uvek nema Starozovni štapić, ne. Ja imam štapić. Dosta odražava njega, koren prelepog tamnog drveta sa kamenom na jednom kraju.

ON POZIVA NJUTA DA KRENE ZA GRINDELVALDOM. KAKO SU POVEZANI ON I NJEGOV BIVŠI UČENIK?
Mislim da se on divi Njutovim moralnim načelima zbog kojih će uvek učiniti ispravnu stvar, jer nije u stanju da uradi bilo šta osim onog što je ispravno. Mislim da voli to što Njut nalazi lepotu u zverima, jer mislim da se Dambldor povremeno oseća kao zver. Tu postoji određena veza mentor–učenik. I Njut se ne boji da kaže kada misli da je Dambldor pogrešio, to nije služben odnos.

POČETKOM GODINE DIGLA SE BUKA KADA JE REŽISER DEJVID JEJTS IZJAVIO DA LIK NIJE EKSPLICITNO GEJ U OVOM FILMU. ŠTA TI MISLIŠ O TOME KOLIKO OČIGLEDNA DAMLDOROVA SEKSUALNOST TREBA DA BUDE?
Džo Rouling je pre nekoliko godina otkrila da je Dambldor bio gej. To je bilo pitanje koje sam joj postavio tokom razgovora i odgovorila je da jeste, on je gej. Ali, kao i kod ljudi, tvoja seksualnost te nužno ne određuje; on je višestran. Pretpostavljam da je pitanje: kako je Dambldorova seksualnost prikazana u ovom filmu? Ono što treba da zapamtimo je da je ovo tek drugi deo serijala Fantastičnih zveri i ono što je genijalno kod Džoinog pisanja je to kako razvija svoje likove, vremenom ih otkriva do srži. Upoznaćete Albusa delimično u ovom filmu, a očigledno još mnogo toga tek sledi. Saznajemo malo o njegovoj prošlosti na početku ovog filma, a likovi i njihove veze će se prirodno razvijati, što mi je drago da mogu da vam otkrijem. Ali nećemo sve reći odjednom.

OČIGLEDNO JE DA DAMBLDOR IMA ODREĐENU VEZU SA GRINDELVALDOM. KAKVA JE TA VEZA U OVOM TRENUTKU? I KAKO JE BILO RADITI SA DŽONIJEM DEPOM?
Zapravo, nemam nijednu zajedničku scenu sa Džonijem. Kao što sam ranije rekao, ovo je samo drugi deo jedne duže priče. Uvek sam mu se divio izdaleka, ali se ne poznajemo i još uvek se nismo sreli na snimanju. Na mnogo načina veza između njih u ovom trenutku odgovara vezi kakva postoji već mnogo godina od kada su se poslednji put videli. Tako da postoji složenost u svemu tome, koja mi je zabavna. Opet kažem, prošlost će se sama otkriti.

Pripremila: Bojana Šećapnović

0416

You may also like

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *