Hari Poter

10+ pitanja o Hari Poter franšizi na koja je DŽ.K.Rouling dala odgovore i njima iznenadila fanove

Poslednji film o dečaku koji je preživeo je snimljen pre 10 godina. Ipak, mnogi fanovi nisu još uvek spremni da se oproste od svojih voljenih likova i želeli su da znaju šta se sa njima dešavalo nakon što je Voldemor poražen. Naravno, bilo je i onih koji su želeli da pronađu nelogičnosti u knjigama.

Dž.K.Rouling je svojim fanovima pružila zanimljive odgovore na pitanja koja se tiču franšize, a koji su dugo iščekivani i priželjkivani. 

 1. Zbog čega Dambldorov portret nije pomogao Hariju da pronađe Horkrukse?

Na prvom mestu, Hari nije imao pristup Dambldorovoj kancelariji nakon njegove smrti, kada se njegov portret i našao na zidu. Shodno tome, komunikacija sa portretom nije bila moguća. Takođe, stvar je u tome što portret nije kopija čarobnjaka, već samo njegova projekcija. Dambldorov portret reflektuje ono što je Hogvorts znao o njemu, kao i mudrost i znanje koje je direktor posedovao. Ali ne više od toga. Ukoliko portret nije mogao Hariju da pruži informacije o horkruksima, to znači da ni Dambldor za života nije znao ništa više o njima – od onoga što je već rekao Hariju.

 1. Da li su se roditelji Nevila Longbotoma oporavili?

Frenk i Elis Longbotom su izgubili razum nakon što je na njima bila primenjena Bolna kletva od strane Smrtoždera. Nakon toga su smešteni u Sent Mungovu bolnicu za magijske bolesti i povrede, kada je Nevil imao samo godinu dana. Fanovi su se zaista nadali njihovom oporavku, ali je DŽ.K.Rouling odlučila da, ipak, oporavka nije bilo. Ona je to i objasnila: ’’Način na koji su stradali Nevilovi roditelji je pokazao koliko strašna može biti primena Bolne kletve i nažalost, oporavak nakon toga jednostavno nije moguć’’.

 1. Da li je skupo pohađati Hogvorts?

Godinama unazad se fanovi na različitim portalima bave računanjem iznosa koji je neophodan za školovanje na Hogvortsu. Taj iznos je, po njima, više od 43000 dolara godišnje, a u tu cenu ulaze i ogrtači i kotlovi. Shodno tome, školovanje na Hogvortsu,  za 7 godina, košta više od 300000 dolara. Međutim, Dž.K.Rouling je na Tviteru rešila ovu nedoumicu za sve one fanove koji željno iščekuju pismo sa Hogvortsa: školovanje je besplatno i plaćeno od strane Minstarstva magije.

 1. Kada bi se Voldemor susreo sa baukom, u šta bi se on pretvorio?

Mračni gospodar je napravio Horkrukse kako bi pobedio smrt. To je, ujedno, ono čega se on najviše plaši. Ukoliko bi Voldemor sreo bauka, on bi se pretvorio u Voldemorovo mrtvo telo koje leži na zemlji.

 1. Kada postajete Animagus, da li možete da birate životinju u koju ćete se pretvarati?

Nažalost, ne. Dž.K.Rouling kaže da bi onda svaki čarobnjak koji postaje Animagus birao lava, simpatično štene ili neustrašivog orla. Međutim, životinja u koju ćete se pretvarati kao Animagus, mora biti povezana za vašim karakterom. Pored toga, jako je teško savladati ovu vrstu magije i ne može svaki čarobnjak postati Animagus. Ipak, bilo je čarobnjaka koji su mogli da se opredele koja bi životinja želeli da budu. Tada se pretvaraju u životinje koje su iste kao njihovi Patronusi. Na primer, Džejms Poter je jelen, a Minerva Mek Gonagal je mačka.

 1. Voldemorova porodica je imala Kamen vaskrsnuća, a Harijeva Nevidljivi ogrtač. Da li to znači da su Hari i Voldemor rođaci?

Hari i Voldemor jesu dalji rođaci. Hari je potomak Ignata Peverela, koji je ogrtač dao svom sinu. Sin je imao kći koja se udala za Hardvina Potera. Nakon toga je ogrtač nasleđivalo svako prvorođeno dete u Poter porodici i na kraju je došao i u Harijeve ruke. Činjenica je da su sve čarobnjačke porodice međusobno u srodstvu, pa se tako u Relikvijama smrti može videti da krv Peverela teče kroz vene skoro svih čarobnjaka.

 1. Kako izgleda dnevni boravak kuće Haflpaf?

Dnevni boravak Haflpafa nije opisan ni u knjigama ni u filmovima. Dž.K.Rouling je rekla da je imala u planu da opiše dnevni boravak svake od četiri hogvortskih kuća, ali nikada nije našla pravi razlog za Harija da poseti dnevni boravak Haflpafa. ’’Za mene je izgled dnevnog boravka kuće Haflpaf poznat kao i dnevni boravak ostalih kuća i tačno znam gde su Haflpafovci provodili svoje vreme kada krenu ka kuhinji nakon časova’’ – izjavila je Dž.K.Rouling. Tom prilikom je sa fanovima podelila kako izgleda dnevni boravak kuće Haflpaf: ’’To je prostrana, kružna soba sa niskim plafonom i pomalo podseća na jazbinu. Boje koje dominiraju su žuta i crna, dok su stolovi i vrata koja vode u spavaonice izrađeni od poliranog drveta boje meda’’.

 1. Da li je Snejp imao šanse da bude sa Lili?

Iz knjiga i filmova smo saznali da je Lili Evans Snejpa smatrala samo prijateljem. Ali, prema Roulingovoj, oni su mogli biti par. Dž.K.Rouling je izjavila da je Lili volela Severusa kao prijatelja, ali je ovo osećanje moglo postati i jače od toga – da se on nije bavio mračnom magijom, družio sa zlim ljudima i zajedno sa njima radio užasne stvari.

Severus Snejp nije imao samopouzdanja, pa je, iz tog razloga, želeo da postane deo nečeg većeg, moćnijeg i impresivnijeg. Bio je zaslepljen mračnom magijom i smatrao je da može zadiviti Lili ukoliko postane Smrtožder.

 1. Da li je Hari mogao da govori zmijskim jezikom nakon što je uništen Horkruks koji se nalazio u njemu?

Dž.K.Rouling je rekla da je Hari izgubio ovu sposobnost nakon što je Horkruks uništen. I bio je veoma srećan zbog toga.

 1. Zbog čega Hari nije popravio svoj vid magijom?

Neki fanovi smatraju da je Harijev vid oštećen Avada Kedavra kletvom kojom je Voldemor pokušao da ga ubije. Roulingova je navela da povrede koje su nanete magijom ne mogu biti u potpunosti izlečene od strane čarobnjaka.

 1. Da li su Normalci primetili neku promenu u svom svetu nakon što je Voldemor poražen?

’’Naravno, čak je i normalski svet postao mnogo srećnije mesto za život’’ – navela je Roulingova. Budući da su nestali i dementori, zaista je svima počelo da sija sunce!

 1. Da li je Petunija zaista mrzela Harija?

Jednom su novinari pitali Dž.K.Rouling šta je Harijeva tetka želela da mu kaže onoga dana kada su Darslijevi napuštali svoj dom zauvek. Roulingova je rekla da je Petunija želela da kaže Hariju da zna protiv čega će se on boriti i da se nada da će biti dobro. Petunija je jako želela da postane veštica kao i njena sestra i bila je ljuta zbog toga što nije dobila pismo sa Hogvortsa. Nakon toga se udala za Vernona koji je jako mrzeo veštice i čarobnjake. Ali, i pored svega toga, ona jeste volela Harija i želela je da bude dobro, ali nikada nije smogla snage da mu to i kaže. Čak je i ubeđivala sebe da je potpuno ravnodušna prema Hariju i činjenici da je on sin njene sestre. Sve do svoje smrti zadržala je ćebence u kome se Hari nalazio kada je ostavljen na pragu kuće Darslijevih.

 1. Kako se dobra i brižna Moli Vizli mogla suočiti sa okrutnom Belatriks Lestrejndž?

Dž.K.Rouling je u jednom intervjuu izjavila da su fanovi mislili da će Nevil Longbotom biti taj koji će se konačno suočiti sa Belatriks, budući da je ona mučila njegove roditelje Bolnom kletvom. Ipak, Roulingova je, bez imalo razmišljanja, odabrala Moli. Želela je da pokaže svetu da je žena, koja je kroz svih sedam delova predstavljena kao dobra majka i supruga, itekako dobra veštica. Takođe, ovde se radi o sudaru svetlosti i tame, gde je majčinska ljubav ona koja može poraziti zlo i opsesiju koju je sa sobom nosila Belatriks.

 1. Da li su glavni glumci znali kako će se priča završiti?

U jednom intervjuu Roulingova je otkrila da su se svi glumci plašili da pitaju kakav ih kraj čeka. ’’Jednom prilikom sam Danijelu Redklifu rekla da pišem sedmu knjigu i da imam jako veliki problem sa Dambldorom. On je odgovorio: ’’Ali on je mrtav! Ne želim da znam, nemoj mi ništa reći!’’ Ipak, svim glumcima sam govorila o nekim manjim dešavanjima. Najviše je znala Ema Votson i zamalo je pala sa stolice kada je saznala sa kim će se Hermiona poljubiti na kraju sedme knjige’’ – rekla je Dž.K.Rouling.

0532
Kristina
Kristina radi u Ministarstvu magije, u Odseku za sprovođenje magijskih zakona kao Auror i  predaje Odbranu od mračnih veština na Hogvortsu. Svoje slobodno vreme najčešće provodi uz knjigu i šolju čaja, slušajući Celestinu Vorbek. Poslednjih godina se zalaže za apsolutnu zabranu spravljanja i upotrebe ljubavnog napitka i radi na smišljanju čini koja će moći da otkrije njegovo prisustvo u hrani ili piću.

  You may also like

  Leave a reply

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  More in Hari Poter