Fantastične zveriHari Poter

Da li je Dambldor bio zaljubljen u Grindelvalda?

Novi trejler Fantastičnih zveri: Grindelvaldovi zločini je konačno izašao, na veliku radost svih nas, a sa njim je došlo na hiljade novih pitanja. Možda jedan od najneverovatnijih trenutaka jeste onaj kada Albus Dambldor vidi Gelerta Grindelvalda u Ogledalu žudnje. Podsetićemo se kako je stariji Dambldor opisao svojstva ogledala mladom Hari Poteru:

Pokazuje nam ništa više ili manje od najdubljih i najbeznadežnijih želja naših srca (Kamen mudrosti, 12).

Odavde možemo zaključiti da Gelert Grindelvald predstavlja najdublju, najbeznadežniju želju Dambldorovog srca. Možda je odraz Grindelvalda u Ogledalu zapravo odraz Dambldorove plemenite želje da ga vidi poraženog i povrati mir u čarobnjački svet. Međutim, postavlja se pitanje zašto Dambldor toliko izbegava susret sa Grindelvaldom? Najverovatnije je da je sam Grindelvald zapravo Dambldorova najdublja žudnja, nematerijalna vizija čoveka kojeg je poznavao i kojeg očigledno i dalje voli.

Možda Ogledalo žudnje pokazuje izmenjenog Grindelvalda koji se kaje zbog svojih grešaka i uzvraća ljubav Dambldoru. On je verovatno prva osoba za koju je Dambldor osetio da ga u potpunosti razume. Bili su mladi, imali slična interesovanja i bili veoma obrazovani. Takođe, zajedničko im je i to da su obojica zaglavili u malom selu sa svojim porodicama, a osećali su da mogu uraditi mnogo više od toga. Stoga nije iznenađenje što se Dambldor zaljubio.

A opet, možda se želja za osvajanjem sveta sa Grindelvaldom kraj sebe još uvek pomalo krije u Dambldoru. Jasno je da su ti letnji meseci koje je proveo u svojoj mladosti sa Grindelvaldom, rasprave o Relikvijama smrti i kovanje planova za prevlast čarobnjaka u ime višeg dobra, zaneli Dambldora i dali mu određenu svrhu postojanja. Možda deo njega i dalje veruje u Grindelvaldovo obećanje i nada se da će promeniti svoje nasilne metode radeći ponovo sa njim.

Obe situacije bi dobro objasnile Dambldorovo izbegavanje da se suoči sa Grindelvaldom. Dambldorova najveća žudnja reflektuje njegov najveći strah. Ako žudi za obnovljenom vezom sa izmenjenim Grindelvaldom, onda se boji suočavanja sa istinom o Grindelvaldovom opasnom i nepredvidljivom karakteru. Ako je njegova najveća žudnja da bude sa Grindelvaldom i vlada kraj njega kao što su planirali u mladosti, onda je njegov najveći strah da će postati toliko slab i napustiti svoje odgovornosti prema čarobnjačkom svetu onog trenutka kada se bude našao sa Grindelvaldom. Poprilično komplikovano, zar ne?

Treba da se setimo misli starijeg Dambldora na kojoj je do kraja potencirao, a to je da je ljubav najveća snaga čoveka – upravo ovo njegovo razmišljanje je i dovelo do pada Voldemora – ali možda mladi Dambldor još uvek nije naučio tu lekciju. Možda se toliko boji da ustane protiv Grindelvalda zato što ga još uvek voli i strah ga je da Grindelvald ne upotrebi tu ljubav kako bi ga uništio. Dambldora je ta ljubav već jednom zaslepela po pitanju Grindelvaldove istinske prirode i rezultovala Arijaninom smrću. To što Ogledalo žudnje pokazuje Grindelvalda kao Dambldorovu najdublju, najbeznadežniju želju mora biti razlog koji stoji iza Dambldorove nevoljnosti; on se boji da ga ljubav prema Grindelvaldu ponovo ne zaslepi i košta ceo svet mnogo više života.

Čini se da Dambldorovo izbegavanje borbe sa Grindelvaldom skoro dvadeset godina nakon događaja iz ovog filma ukazuje na to da Ogledalo ima veliki uticaj na njega. Dambldor objašnjava Hariju obuzetost ogledalom koju ono samo stvara najverovatnije iz sopstvenog iskustva:

Ipak, ovo ogledalo neće nam pružiti ni znanje ni istinu. Ljudi su se gubili pred njime, privučeni onime što vide, ili ludeli, ne znajući da li je to što vide stvarno ili moguće uopšte. (Kamen mudrosti, 12)

Radi se o neverovatnoj privlačnosti odraza u ogledalu, a pitanje da li je stvarno ili moguće uopšte osvojiti Grindelvalda nazad i strah od gubljenja te mogućnosti jeste ono što zadržava Dambldora sa strane u Grindelvaldovim zločinima. Da bi se suočio sa Grindelvaldom i pobedio ga, iluzija mora biti razbijena; nešto se moralo desiti što će ubediti Dambldora da je njegova ljubav snaga, a ne slabost. Starozovni štapić sebe daje jačem od dvojice čarobnjaka koji se za njega bore, a ako smo išta naučili iz Hari Potera to je da je magija stvorena iz ljubavi uvek jača od magije stvorene iz mržnje.

Dž. K. Rouling je potvrdila da do vremena kada Hari otkrije Ogledalo, Dambldor vidi svoju porodicu na okupu, što reflektuje njegovu najdublju žudnju. I dalje žali što nije uspeo da spasi svoju prošlost, ali razume da ne treba prebivati u snovima i zaboraviti na život (Kamen mudrosti, 12). Decenijama kasnije (u vreme Hari Potera), Albus Dambldor je i dalje vrlo osećajan čovek. Čini se da gleda u prošlost i često se drži svojih uspomena. Dambldor poseduje i sito za misli koje koristi da bi se podsetio uspomena. Njegova prevelika žudnja da iskoristi Kamen vaskrsnuća i ponovo vidi svoju porodicu rezultuje kletvom koja ubrzava njegovu smrt. Sve ovo pokazuje koliko Dambldor pažnje poklanja prošlosti kako bi pomoću nje tumačio sadašnjost i budućnost. Ovo čini Grindelvaldovu pojavu u Ogledalu žudnje veoma bitnom, bez obzira na to kako je tumačimo.

Naravno, dok film ne bude izašao, možemo samo da se pitamo o značenju ove scene. Možda Dambldor zaista i vidi Grindelvalda kako nosi par debelih, vunenih čarapa koje mu je Dambldor pozajmio jednom i nikada ih nije dobio nazad.

Izvor: Mugglenet – Pripremila: Bojana Šćeapnović

You may also like

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *