Hari Poter

5 razloga zašto је Drako Melfoj kukavica (i 5 zašto je pogrešno shvaćen)

Drako Melfoj je jedan od složenijih negativaca Hari Potera. On je čistokrvni sliterinac i ne bismo rekli preterano dobra osoba, ali ima nekoliko simpatičnih osobina.

Verovatno ne postoji lik koji intrigira veliku bazu obožavalaca Haria Potera kao Drako Melfoj. Ovo se svodi na to da se u filmovima napravila greška što su lik napravili previše simpatičnim, a mnoge njegove izopačene osobine izostavili iz knjiga. Na kraju krajeva, ovo je dečak koji je bio otvoreno predrasudan prema onima koji nisu čistokrvni i bio je najmlađi smrtožder. Ipak, ne bi bilo pošteno smatrati Melfoja pravim negativcem, budući da je bilo više faktora koji su ga učinili ovakvim kakav je. Iako ni u kom slučaju nije bio potpuno simpatičan, postoje stvari zbog kojih je neshvaćen.

10/10
Kukavica: Čim je dobio prvu priliku napustio je tim

Melfojevi se uvek mogu naći u najvećim izdajama u serijalu, jer gledaju samo sebe. Drako nije bio izuzetak, jer je napustio smrtoždere prvom prilikom koju je dobio i prekinuo sve veze sa njima. Štaviše, napustio je svakoga ko ga je prihvatio ili spasio, jer je tvrdio da je i dalje bio smrtožder kada je bio sateran u ćošak u bici za Hogvorts, čak i nakon što su mu spasili život Hari i njegovi prijatelji. Jednostavno rečeno, Melfoj bi sarađivao sa bilo kojim timom koji je bio najsigurniji.

9/10
Pogrešno shvaćen: Pokušao je da ubije Dambldora samo pod pretnjom smrću

U knjigama, Hari nije bio siguran da li bi Melfoj zaista mogao da oduzme Dambldorov život; zapravo je bio u pravu pretpostavljajući da Melfoj nema to u sebi. To je zato što je u knjizi Relikvije smrti otkriveno da ga je Voldemor držao pod stalnim
pritiskom. Hari je video da je Melfoj prisiljen da muči drugog učitelja od strane Voldemora koji je obećao da će ga ubiti ako ne učini kako mu je rečeno. Iako Melfoj sigurno nije bio dobra osoba, takođe je bio daleko od ubice i ne bi ubio Dambldora.

8/10
Kukavica: Vređa Lili Poter i Moli Vizli znajući da će ga Ambridž zaštititi

Melfoj je bio među retkim učenicima koji se nisu složili da je Dolores Ambridž najgora profesorka odbrane od mračnih veština otkako je favorizovala Sliterin. Nakon što je izgubio meč u kvidiču od Grifindora, Melfoj je izbacio svoj bes vređajući Lili Poter i Moli Vizli kako bi izvukao Harijevu reakciju i reakciju Vizlijevih. 

Dečaci su na kraju pretukli Melfoja zbog provokacije, ali im je Ambridž zabranilakvidič. Melfoj se ne bi usudio da ih vređa bez Ambridžine podrške, i to samo tako što je znao da je Ambridžova imala predrasude prema Hariju i njegovim
prijateljima.

7/10
Pogrešno shvaćen: Nikada nije znao planove smrtoždera

Iako je Melfoj prisustvovao sastancima smrtoždera koje je vodio Voldemor, on zapravo nikada nije bio deo njihovih planova. Voldemor je znao da Melfoj nije moćan i samo ga je naterao da prisustvuje kao način da naljuti Lucijusa jer je to
njegovog sina dovelo u opasnost. Čak i tokom bitke za Hogvorts, Drako nije ni slutio da će stvar prerasti u rat, jer je u
školi bio samo kao učenik, a ne kao deo vojske smrtoždera.

6/10
Kukavica: Maltretirao je decu uz pomoć Kreba i Gojla

U Hogvortsu je bilo mnogo nasilnika, uključujući Harijevog oca. Međutim, Melfoj je bio najveća kukavica, jer je maltretirao decu poput Nevila samo kad su mu Kreb i Gojl bili tu.

Melfoj je pokušao sam da maltretira Rona u Kamen(u) mudrosti, ali je prestao kada mu je Ron uzvratio. Nakon toga, Melfoj je postao poznat kao nasilnik koji je koristio Kreba i Gojla kao svoju snagu i bilo je očigledno da se ne bi usudio da postupi drugačije.

5/10
Pogrešno shvaćen: Iskreno je voleo svog oca

Suprotno popularnom verovanju, Lucijus nikada nije bio nasilnik prema Draku, koji je voleo svog oca. U stvari, deo Drakove motivacije da izvrši Voldemorove zahteve bio je njegov strah da će Mračni Vladar ubiti Lucijusa.

To mu zapravo daje simpatičnije izglede, jer dokazuje da je Drako bio bar dečak koji je imao obzira prema svojim roditeljima. Bio je potrešen kad je Lucijus odvojen od porodice i poslat u Azkaban. Takođe potvrđuje da je Drako sledio učenje svog oca ne iz straha već iz ljubavi.

4/10
Kukavica: Njegov pokušaj da uhvati Harija u Sobi po potrebi

Uprkos tome što Melfoj očigledno nije bio odan Voldemoru, ipak je odlučio da mu pomogne tokom bitke za Hogvorts. Učinio je to sa nadom da će biti nagrađen i presreo je Harija u Sobi po potrebi sa nadom da će ga zarobiti.

Ovo je bio potez koji bi povukla kukavica poput Pitera Petigrua, dok je Melfoj izgledao kao neko ko bi iskoristio situaciju koja nema nikakve veze s njim da bi došao na povoljan položaj.

3/10
Pogrešno shvaćen: Pogrešno je shvatio smrtoždere

Nema sumnje da je Melfoj bio zadovoljan što se pridružio smrtožderima, što je dokazano kada se obradovao svojim prijateljima u Hogvorts Ekpresu u Polukrvnom princu. Međutim, ovo je bilo zbog toga što je Melfoj sve vreme imao pogreša utisak o smrtožderima. Što se njega tiče, smrtožderi su trebali da budu samo čistokrvni fanatici, za razliku od ubica koje je kasnije shvatio da jesu.

2/10
Kukavica: Nazvati Hermionu blatokrvnom samo kad je imao podršku

Melfojevo ponašanje prema Hermioni se pogoršalo nakon što je pomogla Grifindoru da osvoji pehar kuće u prvoj godini. Sledeće godine, prvi put ju je nazvao blatokrvnom i to je radio često. Interesantno je napomenuti da je to uvek
činio u javnosti ili među saveznicima.

Činilo se da Hogvorts uvek ima labava pravila o disciplini, jer Melfoju neće zameriti što je Hermionu nazvao pogrdnom rečju, ali će Hari i Ron biti upozoreni kad ga napadnu zbog toga. Melfoj je bio svestan toga i vređao je Hermionu samo kad je osećao da je na sigurnom, jer je znao da bi u suprotnom mogla da ga ispraši, kao što se videlo kada ga je udarila u Zatvorenik(u) iz Azkabana.

1/10
Pogrešno shvaćen: Bio je proizvod predrasuda svojih roditelja

Kad se sve uzme u obzir, istina je da se sve svodilo na negovanje onoga što je činilo Draka. Kakve god reči ispunjene mržnjom je govorio bile su ono što je čuo kako govore njegovi roditelji i mislio je da će tako zvučati superiorno pred decom
u Hogvortsu.

Značajan deo obožavalaca smatra ga predstavnikom čistokrvnog fanatizma, uglavnom zato što je Melfoj bio jedini izvor ovoga za Harija, lik koji je tačka gledišta u seriji. Da je imao drugačije detinjstvo, verovatno je da bi Melfoj i bio drugačiji.

 IZVOR: ScreenRant

Smiljana
Smiljana je učenica pete godine, na razmeni iz škole Mahutokoro, iz Japana. Voli da proučava nove čini i napitke. Na časovima uvek nešto zapitkuje. U slobodno vreme istražuje zabranjene hodnike Hogvortsa (vešta je sa činima prerušavanja pa je retko uhvate). Vodi dnevnik od prvog dana škole i planira da ga objavi. Voli da kuva pa se često šunja po kuhinji. Ima ljubimca slepog miša koje se zove Senka.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter