Hari Poter

Zašto su filmovi promenili način na koji je umro Piter Petigru?

Film Hari poter i Relikvije smrti promenio je smrt Pitera Petigrua da bi je učinio manje zastrašujućom, ali čineći to izgubio je deo priče. Radnja knjige Relikvije smrti podeljena je na dva dela, pa tako imamo prvi i drugi deo filma pod ovim nazivom.

Relikvije smrti, prvi deo pokriva približno oko dve trećine poslednjeg romana, počinjući Harijevim napuštanjem Šimširove ulice i završavajući se smrću Dobija, kućnog vilenjaka, zajedno sa begom iz zatočeništva u vili Melfojevih. Međutim, neposredno pre Dobijeve smrti, još jedan važan lik trajno napušta priču: Piter Petigru, poznatiji kao Crvorep.

I na filmu i u knjizi, uvod u Petigruovu smrt je isti: Hari, Ron i nekoliko ostalih saveznika su zarobljeni u Melfojevom podrumu, kada Hari odlučuje da iskoristi preostale deliće čarobnog ogledala (koje je dobio od svog pokojnog kuma, Sirijusa Bleka) da bi pozvao pomoć. Ona je došla u vidu Dobija, koji im je pomogao da osmisle plan bekstva i spasu Hermionu, koja je bila mučena od strane Belatriks Lestrejndž.

Razlika između knjige i filma nastupa nakon što Dobi napravi buku koja primorava Belatriks Lejstrendž da pošalje Pitegrua u podrum da proveri zatočenike. U filmu, Pitegruova smrt je velikim delom imala komični efekat, prikazan tako što Petigru ulazi u podrum i biva pogođen od strane Dobija. Dobi je na njega bacio čin, od koje Petigru mrmlja „Ou“ i pada pravo na lice. Skoro je nemoguće zaključiti da li je Petigru mrtav ili ne, osim što se više ne pojavljuje u filmovima. U knjizi, Petigru kreće da davi Harija, ali okleva, što začarana šaka (koja mu je data od strane Voldemora u filmu Hari Poter i Vatreni pehar) tumači kao slabost. Začarana šaka se, zatim, okreće protiv Petigrua i davi ga. Pitegruova smrt iz knjige je smatrana previše zastrašujućom za mlađe gledaoce, što je dovelo do verzije viđene u sedmom filmu.

Dok su filmski producenti pokušavali da zaštite mlađu publiku, naneli su štetu razvoju odnosa između Harija i Crvorepa. Odnos je započet u filmu Hari Poter i zatvorenik iz Askabana, kada Hari odlučuje da spreči Sirijusa da ubije Petigrua, dopuštajući mu da živi. Ovo je takođe omogućilo Petigruu da pobegne i vrati se kod Voldemora. U knjizi Relikvije smrti, Hari podseća Petigrua na činjenicu da mu je spasao život što u njemu izaziva zbunjenost i dvoumljenje. Magična šaka, koju je stvorio Voldemor, verovatno je prepoznala da imati za slugu čoveka koji je ostao dužan Voldemorovom najvećem neprijatelju može predstavljati opasnost, pa je eliminisala pretnju i na taj način, ironično, spasila Hariju život.

I pored nasilja koje bi moglo uplašiti mlađe gledaoce, producenti su možda ocenili da bi bilo previše da traže od publike da se seti milosti koju je Hari pokazao prema Petigruu u trećem filmu. Možda su se čak i plašili da ne izoluju fanove koji nisu pročitali knjige, mada su i filmovi pokazali Harijevu milost prema Petigruu. Izmenjujući Pitegruovu smrt u Hari poter i Relikvije smrti, prvi deo, producenti su umanjili veštinu obraćanja pažnje na detalje koju je, ovakvim raspletom, izrazila Dž.K.Rouling, ali su takođe izgubili priliku da prikažu da se Harijeva sposobnost da uradi pravu stvari na kraju isplati.

Nenad
Nenad je domar u Hogvortsu. Primljen je da pomogne starom Filču, koji stalno gunđa zbog toga, ali u dubini duše mu je drago što više nije sam. Iako nije učenik, voli ponekad da, krišom, odsluša predavanja iz Napitaka. U slobodno vreme čita knjige iz zabranjenog dela biblioteke i gleda mečeve Kvidiča.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter