Hari Poter

Zašto čarobnjaci ne koriste tehnologiju?

Čarobnjaci i njihove aktivnosti u Hari Poter univerzumu kao da su zapeli u vremenu, kao da ne koriste tehnologiju- ali zašto je to tako?

Čarobnjački svet Hari Potera je pun magičnih predmeta i životinja, ali se nekako čini da su čarobnjaci zapeli u vremenu i ne koriste tehnologiju uopšte, a postoje različita objašnjenja zašto je to tako. 1997. godine, Dž. K. Rouling je otvorila vrata Čarobnjačkog sveta sa čitaocima svih doba sa romanom Hari Poter i Kamen mudrosti.

Serija knjiga o Hari Poteru je brzo postala hit i prešla na bioskopsko platno između 2001. i 2011. godine, a poslednji romani je čak podeljen u dva filma. Saga filmova je proširila bazu obožavaoca knjiga, i veoma lepo je prihvaćena od strane kritika i fanova, ali je takođe i podstakla više pitanja o Čarobnjačkom svetu – njegovim pravilima, objektima, navikama i načinu života. Čarobnjački svet je veoma fascinantno mesto za fanove zato što se veoma razlikuje od ljudskog sveta i ne samo zato što je bezbedno koristiti magiju tamo, već i zato što ljudi koji tamo žive ne koriste tehnologiju i u tom smislu su zaostali u vremenu.

Godinama, fanovi su se brinuli o detaljima iz Hari Poter univerzuma, gde studenti na Hogvortsu pišu perima, konsultuju knjige oko domaćih zadataka, šalju sove sa porukama, i još mnogo toga, i došli su do viđe različitih objašnjenja za sve to. Jedno od najpopularnijih je u potpunosti o struji, pošto je čarobnjaci u suštini ne koriste, i preferiraju sveće i druge oblike svetlosti umesto nje. Bez struje čarobnjaci ne mogu da koriste mobilne telefone, računare, i još stvari koje Normalci koriste, a razlog za nedostatak korišćenja struje je zato što se magija meša sa njom. Ipak, Rolingova dodaje stalno sve vise i vise informacija o Čarobnjačkom svetu, i već je objasnila temu tehnologije i odsutnost iste.

Na zvaničnom sajtu Wizarding World (nekadašnji Pottermore), Roulingova je objasnila u uvodnom delu teksta da kada možeš da prizoveš bilo koji predmet samo jednom rečju, komuniciraš pomoću vatre, sova, Drekavaca, a pritom novine imaju slike koje se pomeraju, Normalske stvari kao što je internet i „ne deluju kao preterano zanimljivo mesto“. Još jedan razlog za nedostatak tehnologije u Čarobnjačkom svetu je kulutrološka razlika: prema Roulingovoj,  čarobnjačka zajednica se ponosi time što im ne trebaju Normalski uređaji. Iako čarobnjaci u Hari Poteru i ostalim medijima ne koriste mobilne telefone, računare, i druge stvari, postoji par izuzetaka kao što je upotreba automobila, motora, i voza, što se može videti kada Ron i Hari lete ka Hogvorstu u kolima gospodina Vizlija, kada Hagrid vozi svoj motor, a tu je i čuveni Hogvorts Ekspres.

Iako nedostatak tehnologije u Čarobnjackom svetu Hari Potera gledaocima može da bude čudno, to svakako pristaje načinu života koji nam je predstavljen, mada verujemo da bi čarobnjaci svakako imali koristi od komunikacije mobilnim telefonima, brze pretrage na Guglu i kucanjem domaćeg zadatka na računaru.

Izvor: ScreenRant

Anđela
Anđela radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijske nesreće i katastrofe. Najviše voli da radi na ispravljanju nesreća i donosi mir u svet čarobnjaka i Normalaca. Honorarno radi na Hogvortsu, predaje napitke i uživa u tome da uči decu kako da koriste svoje znanje i umeće da unaprede sebe. U slobodno vreme volontira u Cepidlaki, uživa u šetnji Dijagon alejom i u gledanju kvidiča, iako ne zna da igra :)

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter