Hari Poter

Zanimljvosti o Nimfadori Tonks koje morate znati

Nimfadora Tonks se prvi put pojavljuje u delu Hari Poter i Red Feniksa. O njoj smo saznali mnoge zanimljive stvari – mada joj je u knjigama posvećeno mnogo više pažnje nego u filmovima. Ipak, postoje neki detalji koje o njoj morate znati – u pitanju su knjiški detalji kojih u filmovima nije bilo.

Njen mentor je bio Alastor Ćudljivko

Nije lako postati Auror. Čovek mora da se podvrgne brojnim testovima a Tonks je otkrila da je umalo pala na testovima iz programa Nevidljivost i praćenje dok se pripremala da postane Auror. Međutim, na sreću, njen mentor je bio Alastro Ćudljivko – verovatno najbolji u ovoj igri. Ćudljivko je bio uspešan u lovu na mračne čarobnjake tokom svog vremena u Ministarstvu magije, stvarajući sebi ogromnu reputaciju u tom procesu.

Tonks je bila veoma uznemirena kada  je Ćudljivko stradao – upravo zbog te bliskosti koju je sa njim ostvarila dok je on podučavao. Iako nam jje teško da zamislimo da je Ćudljivko sjajan mentor s obzirom na njegovu paranoju, definitivno je bio na visini zadatka, a Nimfadora je više puta pokazala svoje veštine na bojnom polju.

Nedostajale su joj određene osobine kako bi postala asistent

Jedna stvar koju film Red Feniksa ne pominje je da su Ron Vizli i Hermiona Grejndžer imenovani za školske asistente. To je nešto što uznemirava Harija, koji smatra da je njemu trebalo da pripadne ta čast da postane školski asistent zbog svega što je postigao u životu – kao što je zaustavljanje Lorda Voldemora u brojnim prilikama.

Tonks oseća njegov bes i otkriva da joj je kao učeniku bilo rečeno da joj nedostaju određene osobine da bi bila školski asistent. Kada je Džini Vizli ispituje šta tačno, ona zabavno kaže  ’’sposobnost da se ponašam pristojno“. Ovo, zajedno sa činjenicom da njegov otac i Sirijus Blek takođe nisu postali škoslki asistenti pomaže Hariju da se oseća bolje u vezi sa situacijom.

Ona je takođe čuvala proročanstvo

U petom filmu o Dečaku koji je preživeo, fanovi vide kako Nagini napada Artura Vizlija dok on čuva proročanstvo koje se nalazi u okviru Odeljenja za misterije. Ako ste gledali samo filmove, a niste čitali knjige, može vam biti oprošteno što ste mislili da je ovo bila isključivo Arturova odgovornost. Ali to uopšte nije bio slučaj, jer su svi članovi Reda Feniksa takođe radili svoj deo posla.

To znači da je Tonks bila jedan od čuvara koji su bili na straži i da je Nagini odlučila da poseti Odeljenje za misteroje neku drugu noć, na udaru je mogao biti bilo koji drugi Auror koji je u tom trenutku bio na straži. Ona, Ćudljivko i drugi članovi tima posećuju Artura kada se oporavlja u bolnici Sent Mungo – što je još jedna velika stvar koja nije prikazana na filmu.

Ona je prevarila Darslijeve

Nakon što su Harija i Dadlija napali Dementori u filmu Red Feniksa, Darslijevi odlaze iz kuće ostavljajući Harija samog. Tada članovi Reda Feniksa odvode Harija iz Šimširove ulice u ulicu Grimold. Međutim, na filmu je izgledalo kao da Darslijevi jednostavno spavaju u susednoj sobi dok Red Feniksa spretno izvodi Harija iz kuće. U knjizi Darslijevi uopšte nisu ni bili u kući – zahvaljujući Tonks. Ona im šalje pismo normalskom poštom u kome kaže da su ušli u uži izbor na Velikom engleskom takmičenju za najbolje održavan travnjak u predgrađu. Svi je zabavljala činjenica da Vernon, Petunija i Dadli napuste kuću zbog nekog izmišljenog takmičenja, gde će otkriti da su nasamareni.

Ona je Hariju dala igračku Vatrenu strelu

Ovo je samo sitnica, ali je veoma zanimljiva. Tonks je zapravo veliki obožavatelj kvidiča, nešto što otkriva Hariju kada dođe da ga spasi iz Malog kukumavčilišta. I ona je fascinirana njegovom metlom Vatrenom strelom, koja je zamišljena da bude najbolja u svom poslu – čak je koriste i timovi Irske i Bugarske na Svetskom prvenstvu u kvidiču.

Za Božić, Tonks daje Hariju mini model Vatrene strele. To je Hariju jedan od omiljenih poklona, bez obzira što on već poseduje pravu Vatrenu strelu.

Pronašla je Harija u vozu (umesto Lune)

U Polukrvnom princu Hari pokušava da, koristeći svoj nevidljivi ogrtač, prisluškuje razgovor između Draka Malfoja, Pensi Perkinson i Blejza Zabinija u Hogvorts Ekspresu. Na njegovu nesreću, Drako primećuje iznenadni pokret iznad glave i hvata Harija na delu. On koristi čin Petrifikus totalus na njemu i iz besa mu lomi nos.

Luna tada pronalazi Harija na podu, uz pomoć svojih specijalnih naočara, ali u istoimenoj knjizi njega je pronašla Tonks. Ona mu popravlja nos i šalje ga da se pridruži ostalima.

Postala je depresivna

Tonks pati od depresije u delu Polukrvni princ. Ne samo zato što se Lord Voldemor vratio, izazivajući pustoš širom sveta, već zato što Remus Lupin odbacuje njenu naklonost. Ona se zaljubila u njega, ali je Remus, zabrinut zbog posledica njenog zabavljanja sa vukodlakom, neprestano gura od sebe.

Tek nakon napada Fenrira Surog na Bila Vizlija, bivši nastavnik Odbrane od mračnih veština promenio je mišljenje. Lupin i Tonks se na kraju zabavljaju i kasnije venčavaju, ali njihova veza, kao što biste očekivali, ne ide uvek glatko.

Remus je umalo napustio Tonks

Kao što je gore pomenuto, Remus i Tonks se venčavaju u tajnosti nakon događaja iz šestog dela. Hari nije u mogućnosti da dođe na ceremoniju zbog činjenice da se zaglavio u Šimširovoj ulici, ali je ipak oduševljen parom. Iako je Tonks, Remus je mrzovoljan i u knjizi Relikvije smrti pokušava da ostavi ženu i nerođeno dete. Lupin posećuje Harija, Rona i Hermionu u ulici Grimold moleći ih da im se pridruži u njihovim avanturama. Ali Dečak koji je preživeo ga strogo odbija, podsećajući ga na njegovu dužnost budućeg oca. Ovo dovodi do toga da Remus ostaje uz svoju porodicu, gde je i trebalo da bude.

Hari je kum Tediju Lupinu

Pomenuto je da Tonks i Lupin imaju dete i to je još jedna stvar o kojoj filmovi ne vode računa. Tonks saznaje da je trudna i par kasnije dobija bebu po imenu Tedi. Tokom okupljanja u Školjkolibi, domu Bila i Fler, Lupin i Tonks imenuju Harija za Tedijevog kuma. Hari se oseća izuzetno počašćenim što mu je dodeljena ova uloga, ali je zabrinut da li će biti pomalo nepromišljen kum, kakav je njemu bio Sirijus – posebno zato što je planirao da upadne u Gringots u to vreme.

Njene tetke su Belatriks Lestrejndž i Narcisa Melfoj

Andromeda Tonks, Nimfadorina majka, bila je udata za Teda Tonksa, čarobnjaka normalskog porekla. Međutim, njeno devojačko prezime je Blek, pa je njena udaja značila veliku sramotu u toj porodici i zbog toga njeni roditelji i sestre nikada nisu upoznali Nimfadoru. Belatriks Blek (Lestrejndž) i Narcisa Blek (Melfoj) su rođene sestre Andromede Tonks, a Belatriks je bila ta koja je ubila Nimfadoru prilikom Bitke za Hogvorts.

Njenog oca su ubili Otimači

Otimači se pojavljuju u delu Relikvije smrti. Oni pronalaze Harija, Rona i Hermionu i odvode ih na imanje Melfojevih, gde ih čekaju Smrtožderi kao što su Lucijus Malfoj, Belatriks Lestrejndž i Korban Jaksli. U knjigama su Otimači takođe odgovorni za ubistvo Teda Tonksa – Nimfadorinog oca.

Kao  čarobnjak normalskog porekla, Ted je primoran da beži nakon što je isto odbio da registruje. Na svojim putovanjima upoznaje gobline Griphuka i Gornuka kao i Dina Tomasa.

Tonks je metamorfagus

Na filmu smo imali prilike da vidimo kako se Nimfadorina boja kose menja, kao i da može da promeni izgled i da liči na pticu ili neku drugu životinju. Nimfadora je metamorfagus, odnosno neko ko može da promeni svoj izgled bez upotrebe štapića. Metamorfagus se postaje rođenjem i vrlo često se radi o naslednoj osobini.

Anastasija
Anastasija trenutno predaje Herbologiju u Hogvortsu. Pored magijskih biljaka, istražuje i alternativnu medicinu iz sveta normalaca. Uči decu da se otarase stereotipa o Normalcima i uči ih nekim interesantnim činjenicama o njima. Zbog toga, deca je često ne vole, osim onih sa otvorenim mišljenjem. Najviše voli da jede Fizzing Whizzbees i normalsku čokoladu.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Hari Poter