Fantastične zveriNovosti

Nova ‘najčešće postavljena pitanja’ na sajtu Dž. K. Rouling

Tokom godina kada su  Hari Poter knjige bile u toku, sajt Džej Kej Rouling bio je nezaobilazna stanica svakog obožavatelja za pronalaženje novih tragova i informacija o dolazećim knjigama. Iako sajt posle završetka serijala nije bio mnogo aktivan, u čast novog filma o Fantastičnim zverima Džej Kej Rouling je počela da otkriva neke nove odgovore i tajne koje se tiču filma. Prenosimo vam dva nova pitanja koja su se za sada pojavila na njenom sajtu.

P: Da li stvarate dosta detalja o likovima izvan onoga što vidimo u filmovima Fantastične zveri kao što je to bio slučaj sa Hari Poter knjigama?

O: Varner Bros je otkupio prava na Fantastične zveri pre više godina, pa sam znala da će jednog dana postati film, ali sve diskusije koje smo ikada imali o tome su bile prilično nejasne. Sećam se da sam razmišljala da, ako do toga dođe, moraću da budem sigurna da je lik Njuta Skamandera urađen kako treba, jer iako se on osim imenom ne pojavljuje u  Hari Poter knjigama, ja sam znala puno o njemu. Potpuno je okupirao moju maštu dok sam pisala njegovu malu knjigu. Zamislila sam ga kao neobičnog čoveka koji se nije snalazio sa ljudima, ali je bio jako vešt sa zverima.

Što se tiče Dambldora i Grindelvalda, znala sam drastično više detalja nego što je to bilo opisano u knjigama i ovo je moja šansa da ispričam nešto od toga. Naravno, u filmu se priča otkriva na sasvim drugačiji način nego u romanu. Ponekad samo jedna scena čini posao od tri paragrafa. Kao što čitaoci prvobitnih knjiga znaju, njih dvojica se ne susreću dugi vremenski period, između njihovih tinejdžerskih interakcija i velike bitke 1945. godine. ali ćemo mi ipak istraživati njihovu prošlost u filmovima.

P: Sa kakvim vrstama „zveri’ se susrećemo u filmu – ljudskim ili životinjskim?

O:  Ideja o zverima funkcioniše na nekoliko različitih nivoa unutar filma. Imamo bukvalan prikaz zveri od kojih su neke slatke, neke zastrašujuće, a neke jednostavno čudne. Zatim, postoji metaforička zver koja se nalazi unutar čoveka, zapravo surove emocije koje manipulativni genije poput Grindelvalda zna da koristi. Takođe se susrećemo sa nekom vrstom ljudiskih zveri koje imaju drugačiji karakter od ljudi pa čak i kod onih koji imaju veliku harizmu i inteligenciju postoji krajnji nedostatak savesti. Konačno, istražujemo i ideju stvaranja zveri, što predstavlja dehumanizaciju ljudi, kao prvi korak ka okrutnosti ili istrebljenju.

Dakle, kroz ovaj svet zveri vode nas naša originalna četiri lika, predvođena neobičnom figurom Njuta Skamandera koji voli duboku dobrotu stvorenja koje bi svet mogao nazvati čudovištima. Ljudski svet oko Njuta i njegovih prijatelja postaje sve mračniji i složeniji, a prvobitna potraga za stvorenjima koja su pobegla će postati potraga za nečim mnogo nedostižnijim i tezim, potraga za humanošću.

Jelena
Jelena je po struci magizoolog i ekolog, a trenutno radi pri Ministarstvu magije u odseku za odnose sa Normalcima. U slobodno vreme voli da se prebacuje na razna mesta na planeti i da upoznaje nova mesta i običaje. Pripada Grifindor kući i veliki je fan kvidiča. Najviše uživa u zimskim praznicima, kada sa prijateljima i porodicom posećuje Hogsmid i uživa u Krem pivu. Uživa u kreativnom radu i voli da uči nove stvari.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *