Hari Poter

Hari Poter i problem putovanja kroz vreme

Radnje sa putovanjem kroz vreme su najgore koje autor može da stavi u svoju fikciju. Prvo, skoro je nemoguće da se realno prikažu, a kao drugo, skoro uvek će se završiti u zatvorenoj petlji.

Zatvorena petlja ili preodlučujući paradoks je razlog zbog kog ste trenutno ispred svog kompjutera. Pravila nalažu da ako nečija starija verzija putuje nazad kroz vreme, kakve god promene ona ili on da naprave, one će rezultirati kreiranjem stvarnosti.

Hari Poter i zatvorenik iz Askabana je jedan od mojih omiljenih delova, ali mi je muka svaki put kad čujem ljude kako kažu, „Zašto samo ne iskoriste Vremenski okretač da se vrate kroz vreme i ubiju Znate Već Koga?“

Pa, kao i sve ostalo u Hari Poteru, postoje pravila za korišćenje magije i razlozi zbog kojih čarobnjaci ne brišu pamćenje čitavom univerzumu svaki dan.

Vremenska magija

U Hari Poter univerzumu zabeležena su dva slučaja korišćenja putovanja kroz vreme. Tokom eksperimenta 1899., Eloiz Mintambl je koristila magiju u pokušaju da se vrati nekoliko sati unazad kroz vreme, ali je završila malo predaleko… skoro 500 godina predaleko.

Kada se vratila pet dana kasnije, otkriveno je da je Eloizin izlet u prošlost doveo do nerođenja 25 njenih rođaka kao i do velike štete u samom univerzumu. Takođe, u putovanju nazad, njeno telo je ostarilo skoro 500 godina. Završila je u Sent Mungovoj bolnici gde je, verovatno, umrla od starosti.

Taj događaj je bio dovoljan da učini Vremenski okretač strogo čuvanim predmetom u Ministarstvu magije. To nas dovodi do pitanja: Iz kog razloga je Minerva Mek Gonagal dala Hermioni jedan od njih za učenje?

U delu Hari Poter i zatvorenik iz Askabana, Hermioni je dat Vremenski okretač kako bi mogla da pohađa više časova odjednom u pohodu na izvanredne ocene. Iako izgleda prilično bezazleno, njena putovanja u prošlost i nazad su puna opasnosti.

Vremenski okretač podrazumeva da se veštica ili čarobnjak vrate u isti trenutak kada su on ili ona originalno pokrenuli uređaj kako bi se formirala zatvorena petlja. Na taj način oni su na istom mestu kao i kada je njihova prošla verzija nestala, tako da nastavljaju da žive u sadašnjosti. Začkoljica je da ne smeju dozvoliti njihovoj prošloj verziji da ih vidi.

Kao što je i Hermiona objasnila u filmu, čarobnjaci i veštice koji susretnu sebe u prošlosti često završe ludi. Bez obzira da li to znači da pokušavaju da ubiju svog dublera ili da ga odvedu u krevet, suština je ista: izbegavati uznemiravanje zatvorene petlje po svaku cenu. Ali čini se da je Vremenski okretač pronašao način da izbegne potencijalno katastrofalne efekte kreiranja paradoksa.

Na primer, evo načina na koji je Hermiona istovremeno prisustvovala časovima Drevnih runa i Predskazivanja:

 • Hermiona napušta grifindorski dnevni boravak i odlazi na čas Drevnih runa
 • U isto vreme Hari i Ron odlaze na čas Predskazivanja
 • Čas se završava. Hermiona se vraća u grifindorski dnevni boravak, sakriva se i okreće Vremenski okretač 2 puta
 • U prošlosti, ona vidi prošlu sebe kako napušta sobu, a zatim odlazi na čas Predskazivanja sa Harijem i Ronom, znajući da je njena prošla verzija trenutno na času Drevnih runa. Zatim se vraća u grifindorski dnevni boravak u isto vreme kada i njena dvojnica, koja koristi Vremenski okretač i nestaje u prošlost
 • Petlja je zatvorena i vreme nastavlja da teče uobičajenim redosledom

Zamislite da morate ovo da radite za svaki čas. Imali biste razbarušenu kosu kao i Hermiona.

Takođe, tu je i drugi scenario kada Hermiona odlazi na čas Predskazivanja sa Harijem i Ronom samo da bi na početku časa iskoristila Vremenski okretač, otišla na Drevne rune i vratila se na svoje mesto dok njena prošla verzija odlazi nazad kroz vreme.

Hermiona samo treba da osigura da je njena prošla verzija ne vidi. Iz tog razloga ona, na primer, ne može da koristi Vremenski okretač da bi ponovo uradila test zato što bi onda morala da bude na istom mestu kao i njena prošla verzija, što bi je onda odvelo do ludila.

Ali kao što vidimo u filmu, predodređenost igra veliku ulogu u načinu na koji je Sirijus Blek uspeo da pobegne iz Hogvortsa, ali tokom ovog putovanja kroz vreme na delu je još jedna sila. Sirijus Blek će uvek pobeći iz zatvora na vrhu Hogvortsa jer su Hari i Hermiona, u to vreme, u bolničkom krilu, dok su njihovi duplikati na putu da oslobode Sirijusa i vrate se na svoje originalno mesto kod Rona. Niko ne kaže da drugi ljudi ne mogu da vide njihove duplikate, već samo njihove prošle verzije ne smeju da ih vide i upravo zato je moguće da ih Ron vidi i „tamo“ i „ovamo“.

U suštini, nema šanse da Hari i Hermiona ne pokušaju da iskoriste Vremenski okretač da bi se vratili u prošlost i spasili Sirijusa. To mora da se dogodi jer se već dogodilo.

Deset godina u budućnost kada Ministarstvo magije kreira više Vremenskih okretača (svi su uništeni u petoj knjizi) niko ne može da se vrati u prošlost i spreči Harija i Hermionu u nameri da oslobode Sirijusa. Završili bi ili mrtvi ili bi se susreli sa svojim prošlim verzijama i poludeli.

Tako je zapisano, čvrsto i nepromenljivo.

KORIŠČENJE OKRETAČA VREMENA U SVOJU KORIST

Sad kad smo razjasnili sve suštinske vremenske detalje, ostaje još jedno pitanje: Kako korišćenje Vremenskog okretača može da poboljša vaš svakodnevni život?

Pa osim ako ne planirate da ubijate ljude ili sprečite rađanje svojih rođaka, bolje je da izaberete jednostavne stvari. Šta god da odlučite da uradite, od suštinske je važnosti da unapred pripremite neke stvari.

„MESTO SUSRETA“

Morate da odredite mesto koje će predstavljati početak i kraj zatvorene petlje. Gde god da prvo zavrtite Vremenski okretač, tu morate da budete kada vas vreme sustigne.

„NINDŽA OPREMA“

Bilo da je to Nevidljivi ogrtač, bočica Višesokovnog napitka ili metla, trebalo bi da imate neku opremu koja će vam pomoći da nestanete ako se susretnete sa svojom prošlom verzijom.

„KAMERE ILI SVESKA“

Znam, znam, elektronika ne postoji u čarobnjačkom svetu, ali ovo se možda više odnosi na odlazak u svet Normalaca. Setite se šta je Albus Dambldor rekao, najbolji način da spasu Sirijusa je da prate svoje korake. Najbolji način da sprečite sebe od gaženja po sopstvenim stopama jeste da imate te stope snimljene ili zapisane u svesku, na osnovu čega ćete znati gde da ne idete u koje vreme. Čak i najbolji među nama mogu da zaborave gde su bili u 13:14h u četvrtak.

„ODEĆA U JARKIM BOJAMA“

U vašem prvobitnom pokušaju u sadašnjosti, budite sigurni da nosite odeću u veoma jarkim bojama. To će pomoći vašoj prošloj verziji da vas opazi u gomili, ali kad putujete nazad kroz vreme obucite neupadljivu odeću koja će vam pomoći da se uklopite u pozadinu. Dobra je stvar što je Hermiona nosila jarko ružičastu boju, kako bi njena buduća verzija mogla da je vidi, ali ne tako dobra kada pokuša da se neprimećena vrati kroz vreme kako bi pomogla Sirijusu. Pitam se da li to znači da je Luna Lavgud putnik kroz vreme…

 

PA, ŠTA MOŽETE DA URADITE?

Da li ste ikada poželeli da postoje dve vaše verzije? Jedna koja će da radi sav posao i jedna koja će samo da se odmara i uživa? Ja bih želeo da je to moguće, ali nemam blizanca koji će da se žrtvuje za mene.

Postoji gomila gluposti koje možete da uradite sa Vremenskim okretačem, ali većina ima veze sa opuštanjem nego sa akcijom ili opasnošću, tako da bih ga ja koristio za…

San

Veličanstveni, veličanstveni san. Ceo dan ste bili na predavanjima i sve što sada želite je da odete pravo u spavaonicu i uhvatite malo sna. Međutim, ne želite da protraćite veče. Pa, šta ćete da uradite? Samo četiri okreta Vremenskog okretača i vratili ste se skoro četiri sata unazad. Sve što treba da uradite je da nađete dobro sakriveno mesto gde ćete da spavate i da se setite da navijete alarm. Ali u tom trenutku opasnost počinje da vreba.

Šta ako se uspavate? Šta ako uzmete sredstvo za spavanje kako biste imali dublji san? Ako ne budete na istom mestu kada se vratite kroz vreme, posledice bi mogle biti katastrofalne, tako da bi možda bolje bilo da imate više dremki umesto dubokog sna.

Vežba

Tokom dana nema dovoljno vremena za vežbanje. U i oko Hogvortsa, studentima je data ogromna sloboda da trče okolo i plivaju po jezerima. Zašto onda ne iskoristiti malo vremena za sticanje kondicije? Ne biste se susretali ni sa kim i mogli biste da provedete ostatak večeri učeći ili uživati u nečemu drugom.

Dok ostali učenici sede za njihovim stolovima, vi letite na metli, plivate sa Siren-ljudima i družite se sa Testralima. Ovde je najvažnije da se uverite da ste dovoljno daleko od svih kako niko ne bi posumnjao u vaše aktivnosti. Niko ne želi da bude pozvan kod direktora dok je vaša prava verzija još uvek na predavanjima. Moglo bi doći do zabune.

Osvojite nekoliko galeona

Upravo se završio meč kvidiča između Revenkloa i Haflpafa. Vizli blizanci grabe novac i razdeljuju ga onima koji su se kladili sa obazrivošću. Posle meča, išunjavate se iza terena i okrećete Vremenski okretač dva puta. U prošlosti, odlazite do blizanaca i kladite se.

Nakon što je meč gotov, ponovo odlazite na isto mesto i zatvarate petlju. Sat vremena kasnije, sastanete se sa blizancima u Velikoj sali i kažete im da niste bili u mogućnosti da uzmete svoj deo i gle čuda, oni vam isplaćuju nekolika galeona za vašu muku i još vam kažu da ste njihova najsrećnija mušterija.

Napravite ručak za sutra

Mislim da ovo važi i za Hogvorts i za stvarni svet. Ako bih bio primoran da iskoristim Vremenski okretač za neku sasvim banalnu stvar, iskoristio bih ga da sebi napravim odličan ručak za sutra. Nakon što dođete kući sa posla, vratite se dva sata unazad, provedite vreme u kupovini namirnica i vratite se kući na vreme da spremite ručak.

Ipak, morali biste da vodite računa da ne proveravate sumnjiva mesta u sadašnjosti. Pošto su ovde u igri zakoni prostora i vremena, velika je verovatnoća da vaša prošla verzija sprema ručak u trenutku kada se vraćate sa posla. Budite veoma oprezni kada se radi o vašim tajnim mestima i nikad ih ne proveravajte! Mogli biste uočiti sebe i vaše izgrađene trbušnjake, koje ste dobili od silnog vežbanja u slobodno vreme.

Pa to je možda sve što biste mogli da uradite sa ograničenim mogućnostima koje pruža Vremenski okretač i u suštini to su sve njegove čari.

Razlog zbog koga profesorka Mek Gonagal daje Okretač vremena Hermioni povezan je sa prethodno navedenim stvarima: koristi se za svakodnevne stvari.

Hermioni je data ogrlica zbog razumevanja da će je ona koristiti isključivo za unapređenje ocena. Mek Gonagal zna da je ona pametna učenica i da su u skorije vreme male šanse da uništi univerzum.

To što su Hari i Hermiona koristili Vremenski okretač da spase Sirijusa Bleka je ekstreman izuzetak od pravila jer ne mislim da bi Ministarstvo magije obično delilo te uređaje ljudima sa zlim namerama. Jednostavno postoji previše zamki da bi se opravdalo korišćenje ogrlice za bilo šta drugo osim jednostavnih zadataka.

Vraćanje unazad za više od nekoliko sati dovodi vas do ozbiljnog rizika od susretanja sa samim sobom i uništavanja vašeg razuma. Onda su tu i promene koje se mogu desiti u sadašnjosti ako ogrlicu koristimo na nepravilan način. Ipak, postoji jedna prećutana i ozbiljna mana upotrebe ovog uređaja.

Vreme koje provedete koristeći Vremenski okretač doći će na naplatu. Recimo na primer da provedete celu nedelju vraćajući se kroz vreme 4 sata dnevno. To je 28 dodatnih sati nedeljno koje dobijate da radite šta god poželite. Sad, ako to radite svake nedelje čitavih godinu dana… dodaćete 1.456 sati ili 60 dana vašem životu.

Nije ni čudo što se čini da je Hermiona pametnija od svojih vršnjaka, a da ne pominjemo zrelija, ali postoje problemi sa preopterećivanjem sa kojima se Hermiona suočava u knjizi (njen nivoi stresa nisu baš prikazani u filmu). Ona svaku noć provodi u grifindorskom dnevnom boravku – sa knjigama razbacanim na sve strane – pokušavajući sve da postigne.

A zastrašujuć deo je taj što čak ni ne vidimo sve prilike u kojima je korsitila Vremenski okretač kako bi se vratila kroz vreme i više učila. Svi znamo koliko je njen lik opsednut savršenim ocenama, tako da izgleda prilično moguće da je toliko opsednuta da se vraća kroz vreme i po nekoliko puta dnevno samo da bi malo više pročitala.

Korisnik bi mogao postati zavisan od Vremenskog okretača i sa svakim odlaskom nazad u vreme rizikuje sopstveno uništenje. Iz ovog razloga je putovanje kroz vreme toliko ograničeno u Hari Poter univerzumu.

Koliko god da je Hermiona Grejndžer odgovorna, niko nije nepogrešiv i ne sumnjam da čarobnjaci i veštice koji koriste uređaj na kraju postanu ili zavisni ili eksplodiraju po sobi.

Dž.K.Rouling ubija putovanje kroz vreme tokom jednog malog trenutka u toku borbe u Ministarstvu magije. Pogrešno bačena kletva veoma prigodno uništava Vremenske okretače i svu nadu za vraćanje putovanja kroz vreme u serijal.

Nenad
Nenad je domar u Hogvortsu. Primljen je da pomogne starom Filču, koji stalno gunđa zbog toga, ali u dubini duše mu je drago što više nije sam. Iako nije učenik, voli ponekad da, krišom, odsluša predavanja iz Napitaka. U slobodno vreme čita knjige iz zabranjenog dela biblioteke i gleda mečeve Kvidiča.

  You may also like

  Comments are closed.

  More in Hari Poter