Hari Poter

Detalji u Hari Poter filmovima koje niste primetili

Iako je svaki pravi Hari Poter fan gledao filmove više puta, nakon ovog teksta moći ćete da se upoznate sa svim detaljima na koje niste obratili previše pažnje.

– U delu Hari Poter i Red Feniksa možete primetiti čarobnjačku verziju Čerios (Cheerios) pahuljica koje se zovu Cheeri-owls (Owls – sove). Naime, doručak na Hogvortsu je vrlo obilan i raznovrsan, pa tako možete uočiti i kutiju pahuljica koje izgledaju mnogo zanimljivije od običnih normalskih. Pitamo se – da li su u obliku sove?

– Na kraju odjavne špice u delu Hari Poter i Vatreni pehar stoji napomena koja kaže: ’’Nijedan zmaj nije povređen tokom snimanja ovog filma.’’ U delu Hari Poter i Kamen mudrosti smo videli bebu zmaja, Norberta, Hagridovog ljubimca. Međutim, odrasle zmajeve smo imali prilike da upoznamo tek u Vatrenom peharu. Iako na kraju svakog filma stoji da nijedna životinja nije povređena tokom snimanja filma, tvorci su osetili potrebu da napomenu da nisu povređena ni magična stvorenja.

– Pristupni kod ili šifra koja se koristi za ulazak u Ministarstvo magije je 6 2 4 4 2, a ako te brojeve zamenimo slovima, dobićemo reč M A G I C (MAGIJA). U delu Hari Poter i Red Feniksa, Artur Vizli vodi Harija na saslušanje u Ministarstvo magije zbog korišćenja Patronus čini van škole. To prilikom ulaze u telefonsku govornicu i Artur unosi cifre 6 2 4 4 2 na brojčaniku. Setimo se starih mobilnih telefona gde su brojevi bili raspoređeni na isti način kao na telefonskoj govornici, a ispod njih postavljena sitna slova. Slovo M nalazilo se na broju 6, slovo A na broju 2, slova G i I na broju 4, a slovo C ponovo na broju 2. Prilično jednostavna šifra zar ne?

– U delu Hari Poter i Zatvorenik iz Askabana, Hari stiže Noćnim viteškim autobusom u krčmu Probušeni kotao. Unutra se nalazi veliki broj čarobnjaka koji razgovaraju i ispijaju svoja pića, a jedan od njih okretanjem prsta pokreće kašičicu koja meša kafu. Svi smo primetili da u ruci drži knjigu koju čita sa velikim interesovanjem. U pitanju je knjiga Kratka povest vremena Stivena Hokinga.

– U delu Hari Poter i Kamen mudrosti natpis na ogledalu Ejnduž glasi: Ne odražavam tvoj lik već želju tvog srca. Iako većina fanova zna da reč Ejnduž zapravo jeste reč Žudnja napisana naopako, i sam natpis koji stoji na vrhu ogledala napisan je naopako, pa zbog toga većina i nije obratila pažnju jer ga je bilo teško pročitati.

– U Kamenu mudrosti, Nevil od svoje bake dobija Nezaboravka koji u tom trenutku postaje crven – jer je Nevil nešto zaboravio. Međutim, on ne može da se seti šta je to na šta ga Nezaboravko podseća. U pitanju je njegov ogrtač jer je on jedini učenik za Grifindorskim stolom koji ga ne nosi (ili bar tako kažu fanovi u svojim teorijama!).

– Severus Snejp se i dalje bori na strani dobra – čak i tokom borbe sa profesorkom Mek Gonagal u Relikvijama Smrti. Naime, nakon što Hari izađe iz gomile učenika i suočava se sa Snejpom, profesorka Mek Gonagal staje ispred Harija, spremna na borbu sa bivšim profesorom napitaka. Međutim, Snejp nije zainteresovan za borbu u pravom smislu te reči i koristi samo odbrambene čini kako bi odbio one koje profesorka Mek Gonagal koristi. Takođe, on te iste čini ’’preusmerava’’ na Smrtoždere koji se nalaze iza njega (Alekto i Amikus Kerou), a nakon što ih čini pogode, on uzima njihove štapiće i izleće kroz prozor.

– U Vatrenom peharu učenice sa Bobatons akademije plešu pre početka trećeg podviga na Tročarobnjačkom turniru. Taj ples liči na jednu čuvenu normalsku koreografiju – Makarenu! Možda je Bobatons akademija veliki fan normalskog plesa, a Tročarobnjački turnir je bio idealna prilika da to i vidimo.

– U Polukrvnom princu, Hari i Dambldor dolaze u napuštenu kuću kako bi pronašli profesora Pužoroga. Međutim, kuća koja zapravo pripada normalskoj porodici nije napuštena – oni se samo nalaze na odmoru, a Horacije Pužorog je začarao kuću kako bi izgledala kao da je u nju provaljeno (ukoliko se pojave neželjeni posetioci). Naravno, on je začarao i samog sebe – pa se pretvorio u veliku, udobnu fotelju. Jedini problem bila su njegova stopala koja vire ispod fotelje i tako olakšavaju Dambldoru da ga pronađe!

– U Relikvijama smrti možemo videti kako se neki od profesora pripremaju za Bitku. Profesorka Mek Gonagal i profesor Flitvik pokreću kamene statue, dok profesor Pužorog uzima Tečnu sreću (Felix felicis), napitak koji omogućava onome ko ga popije da, na određeno vreme, u svemu ima sreće. Ne samo da je preživeo bitku, nego je ispijanje ovog napitka omogućilo pobedu dobra u istoj!

– U Dvorani tajni možemo videti Ronov ogrtač koji je znatno bleđi i izgleda starije od ogrtača drugih učenika. Tvorci kostima su jako vodili računa o detaljima, a budući da je naglašeno da Ron nasleđuje stvari od starije braće jer je porodica Vizli siromašna, njegov ogrtač je morao da izgleda iznošeno i pohabano.

– U Kamenu mudrosti, na odjavnoj špici, uz ime Ričarda Bremera koji tumači lik Voldemora (koji se nalazi na glavi profesora Kvirela!), stoji: ONAJ KOJI SE NE SME IMENOVATI. Budući da se radi o prvom filmu Hari Poter franšize, tvorci su odlučili da na odjavnoj špici Voldemorovo ime zamene izrazom ONAJ KOJI SE NE SME IMENOVATI zbog činjenice da ga čarobnjaci mnogo češće tako nazivaju.

– Na početku Vatrenog pehara, Vorner Bros znak izgleda kao ogledalo, a u njemu možemo videti Nagini. Na mnogim forumima su fanovi izrazili svoje mišljenje da ova zmija itekako liči na onu koju Hari oslobađa iz ZOO vrta u Kamenu mudrosti. Međutim, Dž.K.Rouling je ovo demantovala, rekavši da se sa Nagini upoznajemo tek u Vatrenom peharu, pa je to razlog za to što vidimo njen odraz na samom početku ovog filma.

– Kada u Polukrvnom princu Hari u Situ-za-misli posmatra Dambldorovo sećanje na trenutak kada je u sirotištu prvi put sreo Voldemora, tada Toma Ridla, u toj maloj sobi vidimo fotografiju pećine. To je pećina u kojoj je Voldemor kasnije sakrio svoj horkruks – Sliterinov medaljon.

– Prilikom iste Dambldorove posete, mogu se uočiti kamenčići na prozoru koje je Tom Ridl postavio. Ima ih ukupno sedam, tačno onoliko koliko će kasnije biti horkruksa. Da li je ovo slučajnost? Možda je broj sedam bio omiljeni broj Toma Ridla, a kasnije i Lorda Voldemora!

– Tokom Bitke za Hogvorts, Hari, Ron i Hermiona se bore protiv prostiv istih stvorenja koja su bila prisutna u prva tri filma – trolovi, džinovski paukovi, dementori i vukodlaci. Na neki način ovo je bila svojevrsna simbolika o odrastanju glavnih junaka, koji su kao deca uspeli da poraze sva ova stvorenja i da će se sada, kao odrasli, sa lakoćom izboriti sa nečim mnogo opasnijim.

– U Kamenu mudrosti možemo videti ime profesorke Mek Gonagal na kvidičkom trofeju, odmah pored imena Džejmsa Potera. Nakon što je Hari odabran za najmlađeg tragača u proteklih 100 godina na Hogvortsu, Hermiona ga odvodi do staklenog ormara kako bi mu pokazala da je njemu kvidič ’’u krvi’’. Tom prilikom, na trofeju se može videti ime M. Mek Gonagal i pored njega 1971.godina. To bi značilo da je profesorka Mek Gonagal bila učenik u tom periodu, što nema nikakvog smisla jer je u filmu Fantasične zveri: Grindelvaldovi zločini prikazana kao profesor (a radnja filma se dešava 1927.godine!).

– U istom ormaru može se može videti Medalja za magijske zasluge koja je data Tomu Ridlu. Tom Ridl, zapravo, ovu nagradu nije zaslužio jer je predstavio Hagrida kao čarobnjaka koji je otvorio Dvoranu tajni, a Aragoga kao čudovište koje je ubilo Jecajuću Mirtu. Kasnije ćemo otkriti da je ipak Tom Ridl bio taj koji je otvorio Dvoranu tajni, kontrolisao Baziliska i pomoću njega napadao učenike normalskog porekla.

– Kada Hari prvi put poseti Jazbinu, kuću Vizlijevih, uočiće veoma zanimljiv sat na kome nisu prikazani brojevi koji inače postoje na satu. Umesto brojeva, tu se nalaze reči poput KUĆA, ŠKOLA, IZGUBLJEN, KVIDIČ, ZUBAR, ali i ZATVOR. Bilo bi veoma zanimljivo videti kazaljke sa slikama Vizlijevih kako se pomeraju i zaustavljaju se na reči ZATVOR, zar ne?

– Sledeća zanimljivost se takođe tiče ovog sata i reči ZUBAR. Naime, zubari ne postoje u čarobnjačkom svetu. To smo otkrili u Polukrvnom princu kada Hermiona priča o zanimanju svojih roditelja na večeri kod profesora Pužoroga. On je bio veoma zbunjen ovim zanimanjem i čak je pitao Hermionu da li je to zanimanje opasno. Međutim, reč ZUBAR se na satu u Jazbini nalazi jer je Artur Vizli veliki ljubitelj Normalaca, iako je verovatno da on nije znao šta reč ZUBAR znači!

– Sećate se Banditove mape? Izgleda kao obično parče pergamenta, ali morate izgovoriti čarobne reči da bi ona pokazala svoj sadržaj: ’’Svečano se zaklinjem da smeram neki nestašluk’’. Nakon što mapa bude iskorišćena, dovoljno je reći ’’nestašluk izveden’’. U jednom trenutku, kada Hari izgovori ove reči, pre nego što se mapa u potpunosti izgubi sa lista pergamenta, možete videti ime Njut Skamander. Iako smo njegov lik upoznali u Fantastičnim zverima, njegovo ime se pojavljuje upravo na ovoj mapi. Izgleda da je Njut šetao hodnicima Hogvortsa kao i Hari – i možda spremao neki nestašluk!

– U Kamenu mudrosti smo se prvi put susreli sa portretima na Hogvortsu, koji se pokreću i zbog toga su jako zanimljivi. Jedan od portreta je i portret Ane Bolen, kraljice i supruge engleskog kralja Henrija VIII. Ovaj portret sam po sebi ne bi bio previse zanimljiv da jedan od razloga Aninog pogubljenja nije bilo i veštičarenje!

– Na samom kraju filma Hari Poter i Dvorana tajni, nakon odjavne špice, postoji scena koja prikazuje Dijagon aleju i izlog radnje u toj ulici. Kroz izlog možemo videti tablu na kojoj se nalazi slika Gilderoja Lokharta u stezulji, poznatijoj kao ludačka košulja iznad koje piše KO SAM JA? Ovo bi mogao da bude veoma interesantan naslov nove knjige Gilderoja Lokharta, nakon što napusti Sent Mungovu bolnicu za magijske bolesti i povrede!

Kristina
Kristina radi u Ministarstvu magije, u Odseku za sprovođenje magijskih zakona kao Auror i  predaje Odbranu od mračnih veština na Hogvortsu. Svoje slobodno vreme najčešće provodi uz knjigu i šolju čaja, slušajući Celestinu Vorbek. Poslednjih godina se zalaže za apsolutnu zabranu spravljanja i upotrebe ljubavnog napitka i radi na smišljanju čini koja će moći da otkrije njegovo prisustvo u hrani ili piću.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter