Fantastične zveriHari Poter

5 razloga zbog kojih su filmovi o Fantastičnim zverima bolje urađeni od filmova o Hariju Poteru (i 5 razloga zbog kojih to nisu) – I DEO

Fantastične zveri su obogatile i proširile svet Harija Potera, ali evo razloga zbog kojih u nekim trenucima ovi filmovi poboljšavaju ili čak pogoršavaju originalnu verziju čarobnjačkog sveta o Hariju Poteru.

Filmovi o Fantastičnim zverima su daleko više od prethodnice Harija Potera. Odmah na početku su se ove dve priče veoma razlikovale, jer nasuprot filmovima o Hariju Poteru, gde smo prvi put kročili u svet magije, filmovi o Fantastičnim zverima su naše znanje o čarobnjacima i vešticama podigli na još viši nivo. Baš zbog ovoga bi svaki deo o Fantastičnim zverima vredelo pogledati.

Iako se magija originala nikada neće ponoviti, to ne znači da nije vredno istražiti i druge priče iz Čarobnjačkog sveta. Evo pet razloga zbog kojih su filmovi o Fantastičnim zverima u nekim pogledima bolji i 5 razloga zbog kojih su lošiji od originalne priče o Hariju Poteru.

10/10

DOBRO: LJUBAVNA PRIČA

Ljubav likova iz Harija Potera nikada nije bila dobro prenesena sa stranica na ekran. Džini i Hari su bili pomalo nametnuti, a Ron i Hermiona su prešli dug put od najboljih prijatelja do njihovog najzad dočekanog poljupca koji je bio, takoreći, romantičan.

Možda zbog toga što su njihovi glumci stariji, film Fantastične zveri nam pruža bolji pogled na ljubav. Čak iako nije bilo drugih parova u ovim filmovima, ljubav između Kvini i Džejkoba je daleko romantičnija i osećajnija od svih ljubavnih priča u filmovima o Hariju Poteru.

9/10

LOŠE: JEZIK

Fantastične zveri pokušavaju da unaprede već postojeći čarobnjački jezik koji su fanovi već upotrebljavali i razumeli zbog filmova o Hariju Poteru. Radnja prvog filma o Fantastičnim zverima se dešava u Americi gde se obični ljudi nazivaju “nemagičnima” umesto “normalcima”.

Nažalost, termin je smešan i definitivno se ne izgovara lako kao reč “normalac”. U pokušaju da se svet proširi, scenario je napravio lingvističke promene tako da se ističu sa diskretnom, negativnom konotacijom.

8/10

DOBRO: NORMALSKI SVET

Čak i u Americi gde je čarobnjački svet još tajnovitiji i skriveniji nego u Velikoj Britaniji, čarobnjaci i veštice mnogo lakše koegzistiraju sa svojim normalskim komšijama.

Dok gospodin Vizli ne zna kako da koristi gumenu patkicu, Kvini i Tina bez trunke muke šetaju ulicama Njujorka, i iako je veza između Kvini i Džejkoba možda komplikovana i protivna pravilima, Kvini sa lakoćom razume termine, alate i mesta koja su deo Džejkobovog života.

7/10

LOŠE: PROŠLOST

Harijeva pozadinska priča je ključna za situacije koje ga okružuju. Od velikog je značaja u čitavoj radnji filma. Nasuprot tome,  Njutova prošlost, iako jeste zanimljiva, nije ni upola važna niti značajna za filmove.

Fanovi uvek vole sitne detalje (kojoj kući je pripadao Njut, ko su bili njegovi profesori, odakle je njegova porodica) ali oni ovog puta nisu od primarnog značaja za svetsku priču koja se predstavlja u Fantastičnim zverima.

6/10

DOBRO: SLOBODNA VOLJA

Hari je Izabrani.

U filmu Hari Poter i Red Feniksa saznajemo da je Hariju suđeno da se sukobi sa Voldemortom. Iako je to uzbudljivo i iako je ovo otkriće dugo očekivano, to tačno određuje kakav junak Hari treba da bude.

Hari mora da bude heroj, dok Njut to treba da izabere. Njut možda može biti veći heroj jer je slobodan da izabere za koga i za šta će se boriti bez tereta herojske sudbine koji nosi Hari.

NASTAVAK TEKSTA VAS OČEKUJE SUTRA, 23. AVGUSTA NA SAJTU

Izvor: ScreenRant

Jana
Jana Marinković je, po uzoru na Hermionu Grejndžer, oduvek držala knjigu u rukama i odlazila na svaki čas potpuno spremna (nekad čak i više nego što je trebalo) što ju je dovelo do Asistenta i Glavešine đaka Grifindorske kuće. Tokom svog boravka na Hogvortsu se zaljubila u hor profesora Flitvika i bila njegov ponosni član do samog odlaska iz škole. Budući da je na svakom ispitu imala natprosečnu ocenu, Jana je proglašena vešticom svoje generacije i nastavila vredno da proučava magiju zajedno sa muzikom. Sada je upisala normalski Fakultet muzičke umetnosti gde studira klavir, a kada izađe na scenu ne zna se da li publiku omađija svojim sviranjem ili, jednostavno, štapićem.

  You may also like

  4 Comments

  1. Odličan tekst, lepo organizovan, čitljiv i zanimljiv !

  2. Odlični tekstovi, samo je moglo očekivati da se spomene Minerva McGonagal koja predaje na Hogvortsu pre nego što se rodila, kao i Dambldor koji predaje Odbranu od mračnih veština umesto Preobražavanja. Ovo drugo se možda i može objasniti činjenicom da su profesori menjali predmete koje predaju (kao Snejp npr.). Svakako eto jedne teme za novi tekst 🙂

  Leave a reply

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *