Hari Poter

10 životnih lekcija koje smo naučili od Vizlijevih – prvi deo

Hari Poter saga

Svi već znamo da Hari i nije imao baš najsrećnije detinjstvo. Nakon pogibije njegovih roditelja, Lili i Džejmsa Potera, poslat je da živi sa svojom tetkom, tečom i rođakom. Darslijevi su se tokom čitavog njegovog detinjstva užasno ponašali prema njemu.

Ali onda je Hari upoznao Rona Vizlija, svog prvog pravog prijatelja, i stvari su počele da se menjaju na bolje. Sa Vizlijima je Hari po prvi put pronašao dom i porodicu, koju sa Darslijevima nikada nije imao, i tako su Vizlijevi postali sastavni deo priče o Hariju Poteru. Ovo su neke od najznačajnijih lekcija koje smo vremenom naučili od njih.

10. Ne sudi onima koji su drugačiji

Artur Vizli je čuven po svojoj opsesiji Normalcima. U Ministarstvu magije jedan je od malobrojnih koji rade na Odseku za zloupotrebu normalskih predmeta. Kada je Hari prvi put kročio u dom Vizlijevih, Artur je bio ushićen prilikom da ispituje Harija o životu sa Normalcima.

U svetu gde su se neki još uvek dičili „čistotom“ svoje magijske krvi i smatrali Normalce manje vrednim, Vizlijevi ih nikada nisu gledali sa visine (kao ni bilo koju drugu grupu). Iako je ova priča smeštena u svet fantazije, ona sa sobom nosi poruku koja je od krucijalnog značaja za nas u stvarnom svetu, sada možda i više no ikad.

9. Smeh je najbolji lek

Ko bi bolje mogao da nas nauči čarima smeha od Freda i Džordža Vizlija? Blizanci su renomirana spadala i na Hogvortsu i u kući Vizlijevih. Postali su dovoljno uspešni kao šaljivdžije i komičari da su uspeli da otvore sopstvenu prodavnicu šaljivih predmeta „Vizlijevske čarobnjačke ludorije“ u Dijagon-aleji.

Svoju prodavnicu šala otvorili su u jednom od, za čarobnjački svet, najmračnijih perioda i njihova prodavnica bila je jedna od malobrojnih svetlih tačaka u redu čarobnjačih dućana. Njihove šale su nekoliko puta čak i spasile dan, kao na primer u „Redu feniksa“, kada su Ambridžvoj priredili najgori dan njenog života.

8. Nikada ne dozvoli drugima da te podcenjuju ili da pokušaju da uguše tvoj potencijal

Džini Vizli je možda u početku serijala delovala kao krotka mlađa sestra u porodici Vizlijevih, ali je na kraju postala jedan od najjačih i najhrabrijih ženskih likova u celom Hari Poter univerzumu. Počela je sve više da se osamostaljuje i postala smela, odvažna i prava vatrena crvenokosa kakvom se i činila.

Prilazila je momcima koji su joj se dopadali i nije se plašila da bude svoja. Čak je postala i vitalan deo grifindorskog kvidičkog tima. Džinina nezavisnost i tvrdoglavost načinili su je dopadljivim likom i odličnim uzorom.

7. Nikad ne potcenjuj majčinsku ljubav

Iako deluje kao blaga i brižna žena, Moli Vizli je izrazito hrabra i posvećena. Ne postoji stvar koju ne bi uradila da zaštiti svoju decu. U knjizi „Hari Poter i Relikvije smrti“ borila se licem u lice sa Belatriks nakon njenih pokušaja da napadne Džini.

To je veoma napet trenutak, zato što do tada nismo videli Moli u borbi. Teško je reći da li bi u duelu izvukla živu glavu, pogotovo protiv moćne veštice kakva je Belatriks. Na sreću je uspela i to je postao jedan od najboljih momenata u knjigama.

6. Pamti svoje korene

Od sve Vizlijevske dece, Persi je verovatno najmanje omiljen. U početku je bio poprilično uobražen, smatrajući svoju karijeru hogvortskog asistenta važnijom od provođenja vremena sa svojom porodicom. Čak je pokušao da diciplinuje sopstvenu porodicu kada su se njeni članovi ponašali protivno pravilima.

Što je najgore od svega, kada se Fadž usprotivio Dambldoru i odbio da poveruje da se Voldemor vratio, Persi je stao na njegovu stranu, a protiv sopstvene porodice. To je napravilo ogroman raskol. Na sreću, Persi je vremenom shvatio svoju grešku i izvinio se svojim roditeljima. Pomirio se sa svojom porodicom i bio uz njih u jednom od najmračnijih perioda u njihovim životima.

Izvor: https://screenrant.com/harry-potter-greatest-life-lessons-weasley-family/?fbclid=IwAR29CkQcfA1z30c_9rE2AdCrBH2aidsTJ8zsacae7ioBdTsFLmyHNMAj8M8

Jelena
Jelena predaje Drevne rune na Hogvortsu, a u slobodno vreme se igra sa svojim knizlom. Član je kuće Revenklo. Uživa u krem-pivu i čokoladnim žabicama.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter