Hari Poter

Napici čarobnjačkog sveta koje svaki Normalac želi

U velikoj, beskonačnoj igri pod nazivom „šta bi bilo da je magija stvarna“, napici su manje bitni u odnosu na brzinu i efikasnost štapića. Ali to nije fer. Iako štapićem možete da bacite kletvu na nasilnika, ili da preobrazite nastavnika, Snejp je u pravu kada kaže da su napici suptilna i egzaktna umetnost, koja se pretvara u jaku, delotvornu nauku i može biti od pomoći u svakodnevnom životu. Sreća? Večni život? Preobražavanje u drugu osobu? Koji su to napici koje bi svaki Normalac želeo?

Feliks Felicis

Svi znamo Feliks Felicis kao „ tečnu sreću“, napitak koji može da učini da osoba koja ga pije ima mnogo sreće u određenom vremenskom periodu, tokom koga će uspeti u skoro svemu što naumi. Hari je ovaj napitak koristio u delu Hari Poter i Polukrvni princ da bi osigurao da će uzeti sećanje od Horacija Pužoroga i da će kasnije odbraniti svoje prijatelje u borbi sa Smrtožderima. Takođe, svi pamtimo momenat kada se pretvarao da ovaj napitak daje Ronu da bi on stekao samopouzdanje kao Čuvar u Kvidiču.

Ali zamislite samo za šta sve ovaj napitak može da se koristi. Možete uzmeti par kapi pred ispit na kome je ponuđeno više odgovora i time osigurati da pogodite baš svaki. Ili pred razgovor za posao, na kome biste dobili odličnu poziciju. Nervoza oko sastanka? Spremite se da budete najšarmantnija osoba koja je ikad postojala. Ali zašto stati tu? Mislite o još većim stvarima! Kandidujte se za predsednika! Igrajte igre na sreću!

Ali pazite se: ako se uzima tokom ispita, Feliks Felicis može biti veoma otrovan, i možete postati jako bolesni. Što bi, ironično, bilo veoma nesrećno po vas.

Višesokovni napitak

Hermiona je pripremila Višesokovni napitak uspešno na svojoj drugoj godini na Hogvortsu, da bi ona, Ron i Hari mogli da saznaju istinu o tome da li je Drako Melfoj nalednik Sliterina. Nažalost, Višesokovni napitak je napravljen samo za ljudska preobražavanja, tako da kada je ona slučajno dodala dlaku od mačke Milisent Balstroud, stvari su postale veoma čupave. Ali je to bar lepo nasmejalo Jecajuću Mirtu, za promenu.

Osim slučajnog preobražavanja u životinje, možemo da uživamo u pravljenju Višesokovnog napitka – po mogućstvu u našoj kuhinji a ne u ukletom kupatilu. Ako želite da saznate šta vas prijatelj zapravo misli o vama, onda je ovo idealno rešenje za vas! Želite da ubedite nekog da vam kupi poklon za rodjendan koji ste uvek hteli? Preobrazite se u nekog drugog i jednostavno mu to predložite. Ali nisu svi razlozi sebični… Preobražaj u nekog drugog može da vam pruži malo drugačiju perspektivu, iako traje samo jedan sat.

Amortencija

Dobro, dobro jeste da se čini da je malo romantično što je ljubavni napitak na našoj listi ali – imajte srca!  I ne, Ron nije baš dobro prošao u Polukrvnom princu, gde su njegova osećanja prešla sa Lavander Braun na Romildu Vejn brže od Zlatne Skrivalice, ali moramo uzeti u obzir da je on pojeo zaista mnogo Čokoladnih kotlova!

Iako ga možda nikome ne bismo dali, veoma nas zanima kako bi mirisao nama. Prema Hermioni „treba da miriše drugačije svakom od nas, na osnovu toga šta nas privlači’’. Hermiona je, na primer osećala miris sveže pokošene trave i novog pergamenta i…“  Šta li je još htela da kaže?

Veritaserum

Napitak istine. Saznajte da li vam je sestra ukrala omiljenu haljinu. Ili ko je pojeo zadnji čokoladni kolačić iz kutije. Otkrijte gde su sakriveni pokloni za vaš rođendan. Veritaserum zvuči kao da bi bio veoma koristan kada se radi o porodici i prijateljima, mada ne bismo voleli da padne u pogrešne ruke.

U jednom trenutku, profesor Snejp je vrlo radosno pripretio Hariju da će da ubaci par kapi Veritaseruma u njegov sok od bundeve, i naravno, profesorka Ambridž je očajno želela da se dokopa ovog napitka. Kada malo bolje razmislimo, možda je bolje da ga ostavimo u čarobnjačkom svetu.

Rastvor mira

Svet može biti strašno mesto, što nas često tera da se osećamo uplašeno ili uspaničeno. Magično rešenje za to je naravno napitak Rastvor mira, smeša koja je napravljena da olakša uznemirenost svakome ko ga popije. U delu Hari Poter i Red Feniksa, učenici pete godine su dobili od Snejpa zadatak da naprave jedan – iako je teško da zamislimo da moramo da napravimo napitak mira na času glavešine Sliterina.

Ipak, znamo da Madam Pomfri često prepisuje ovaj napitak učenicima koji su pod stresom zbog ispita. Možemo da se setimo još par scenarija u kojima bi ovaj napitak bio koristan, ali za sada ćemo se zadovoljiti šoljom čaja i Hari Poter knjigom.

Eliksir života

Ovaj napitak je jako važan jer je to napitak besmrtnosti. Bez sumnje možete ga prepoznati pošto se o njemu dosta pričalo u delu Hari Poter i Kamen mudrosti, gde ga prikazuju kao jedan od najtraženijih napitka čarobnjačkog sveta – posebno od strane Lorda Voldemora. Ali, naravno, mora postojati neka začkoljica. Da bi neko postao besmrtan neophodno je da redovno ispija ovaj napitak. Ukoliko prestanete sa ispijanjem, kao što su to uradili Nikolas Flamel i njegova žena, život će se završti kao i svaki drugi.  Da, u pitanju je svojevrsna zavisnost, za koju je Dambldor mislio da je Voldemor nikad neće hteti.

Ali ti nisi lord Voldemor! Ti si opušteni Normalac koji želi da živi večno. Ko može da se poistoveti sa tim? Da nikad ne živiš u strahu od smrti; da nikada ne brineš o budućnosti; da gledaš vekove kako prolaze; carstva koja se uzdižu i carstva koja propadaju; da vidiš pun ljudski potencijal; da budeš svedok kraju univerzuma…

Anđela
Anđela radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijske nesreće i katastrofe. Najviše voli da radi na ispravljanju nesreća i donosi mir u svet čarobnjaka i Normalaca. Honorarno radi na Hogvortsu, predaje napitke i uživa u tome da uči decu kako da koriste svoje znanje i umeće da unaprede sebe. U slobodno vreme volontira u Cepidlaki, uživa u šetnji Dijagon alejom i u gledanju kvidiča, iako ne zna da igra :)

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Hari Poter